ТРАДИЦИОНАЛНА ПРОСЛАВА 8. АВГУСТА У ЈАЊИ: Незаобилазно дружење поред ријеке Дрине :: Semberija INFO ::

 

ТРАДИЦИОНАЛНА ПРОСЛАВА 8. АВГУСТА У ЈАЊИ: Незаобилазно дружење поред ријеке Дрине


Многи од Јањана који тренутно живе и раде у иностранству, своје годишње одморе подесили су управо према овом значајном датуму. Кажу, теферич на обали ријеке Дрине никако не желе пропустити.

 На локалитету Навоз, код мотела ,,Плажа” на обали ријеке Дрине, обиљежен је осми август, Дан ослобођења Јање од фашистичке окупације у Другом свјетском рату који је, од 2008. године, уједно и Дан мјесне заједнице Јања. Организациони одбор се и ове године потрудио да ова традиционална прослава буде употпуњена различитим садржајима, па је тако имала свечани, културно-забавни и спортски дио.



 Представници Мјесне заједнице и потомци страдалих у Другом свјетском рату су дан уочи обиљежавања овог значајног датума положили цвијеће и вијенце на споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора.



 На сам Дан мјесне заједнице, осмог августа, од раног јутра почело је окупљање и дружење поред Дрине, у хладу високих стабала топола. Пријатна атмосфета и добро расположење ширили су се како је дан одмицао.

 Јањани кажу да их увијек посебно расположење преплави кад угледају призор  како се ријеке људи почну сливати на обале Дрине. Наиме, осмог августа велики број мјештана Јање, гостију из сусједних мјеста, али и из иностранства, окупи се да заједно прославе овај дан. Манифестација је то која се традиционално организује, а употпуне је својим атрактивним наступом чланови БКУД-а ,,Мула-Алија Садиковић” из Јање, те локални пјевачи, одржава се такмичење у гађању глинених голубова, а чланови Удружења рибара ,,Дрина” из Јање на овај дан умјесто рибарских штапова узму варјаче у руке и за све посјетиоце припреме бесплатну рибљу чорбу.   

 У правцу развоја и напретка

 Предсједник Савјета мјесне заједнице Јања Азем Алетовић је поносно истакао да се у претходном периоду пуно тога урадило. Радило се на инфраструктурној мрежи, урађене су и асфалтиране неке нове улице, али од посебне важности је пројекат заштите Јање од поплава.

- Идемо у правцу развоја и напретка. Највећи пројекат је проширење корита ријеке Јање која нас је највише плавила и зато је то највећи пројекат у историји наше мјесне заједнице, истакао је Алетовић, те додао да је до сада пропусност корита у ријеци Јањи била 100 кубика у секунди, а по окончању пројекта имаће 300 кубика у секунди, што ће, како каже, у потпуности да заштити Јању, 

Мустафа Градашчевић и Азем Алетовић
 
Честитајући Дан мјесне заједнице, испред Градске управе града Бијељине, потпредсједник Скупштине града Мустафа Градашчевић, грађанима Јање је зажелио да наставе да развијају своју мјесну заједницуи и даље  његујући дух толеранције и људске топлине, што даје идентитет овојој мјесној заједници.

-Оно на чему посебно сад радимо је да пронађемо начин како да задржимо младе и зауставимо њихов одлазак у западноевропске земље, каже Градашчевић истакавши да је у току реализација пројеката заживљавања индустријске зоне  у Јањи, те отварање два тржна центра, која ће моћи да запосле око 100 људи, што није мали број кад је ријеч о овој мјесној заједници.

Семберија ИНФО / М. Решидовић