Градоначелник Брчког Синиша Милић обишао успјешне произвођаче воћа :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник Брчког Синиша Милић обишао успјешне произвођаче воћа


Синиша Милић, градоначелник Брчког данас је са сарадницима обишао успјешне произвођаче и извознике воћа, Владу Стокића из Поточара и Амира Авдића из Шаторовића.

– Циљ нам је да се упознамо са стварним стањем на терену које не може бити адекватно сагледано из кабинета – рекао је Милић и изразио задовољство што је имао прилику да разговара са воћарима који су доказ да се од пољопривреде може живјети. Подсјетио је да је ове године уведен систем самозапошљавања у пољопривреди како би помогли онима који желе да се баве пољопривредом.

– Чули смо да су задовољни подстицајима али и одређене приједлоге за унапређење које ћемо анализирати да бисмо за наредну годину припремили још стимулативнији правилник – истакао је Милић. Нагласио је да је ових дана покренута процедура измјене правилника који регулише питање закупа пољопривредог земљишта како би се спријечиле злоупотребе и земљиште ставило у функцију пољопривредне производње

У воћњаку од два хектара у Поточарима Владо Стокић узгаја шљиве и дуње.

– Ове године стање са дуњом је прилично добро за разлику од осталих воћних врста, које су прилично подбациле. Очекујемо прилично добар род. Дуње продајем или производим ракију, што зависи од откупне цијене дуње, пласмана ракије и осталих околности – рекао је Стокић и додао да себављењем пољопривредом може обезбиједити егзистенција али само уз стручно усавршавање и бављење интензивним узгојем. Сматра да би воћарима који се баве интензивним узгојем воћа више одговарали подстицаји за произведене количине воћа, а не за засађене површине.

Амир Авдић из Шаторовића бави се откупом воћа за Европску унију и руско тржиште и каже да се квлитет воћа мора додатно побољшати како би били задовољени стандарди ЕУ.

– Осим што извозимо и сами производимо воће. Имамо хектар трешње, хектар боровнице и десет хектара шљиве – рекао је Авдић.

На подручју Брчко дистрикта воћем је засађено 1.200 хектара, а подстицаји износе од 600 до 800 КМ по хектару.

– Имамо и капиталне инвестиције за нове воћњаке и ту су подстицаји за јабучасто воће 1.200 КМ, а за коштичаво 2.500 КМ по хектару – рекао је Зоран Гајић, шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду.

Српска инфо/Инфо Бијељина