ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА “СТРАДАЊЕ СРБА ВЛАСЕНИЧКОГ КРАЈА У 19. И 20. ВИЈЕКУ” :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА “СТРАДАЊЕ СРБА ВЛАСЕНИЧКОГ КРАЈА У 19. И 20. ВИЈЕКУ”


Промоција књиге “Страдање Срба власеничког краја у 19. и 20. вијеку”, аутора Миленка Станића, одржана је у Музеју “Семберија”, а о књизи су, осим аутора Станића, говорили рецензенти проф. др Драго Вуковић и мр Мирко Бабић, затим генерал Љубиша Боровчанин и Миленко Копривица, дректор Музеја.Аутор књиге, Миленко Станић је истакао да је основни проблем бављења овм темом,   недостатак системског приступа.

-Покушао сам системским приступом да проучим и представим три велика страдања Срба власеничког краја, први у вријеме Османског периода турске окупације, други током Првог и трећи у вријеме Другог свјетског рата. Образац страдања увијек је био исти, наредбодавци су били страни окупатори, а извршиоци домаћи помагачи”, рекао је Станић. Он је такође додао да је у књизи писао и о страдању породице његове мајке, породици Краљевић, а покољ је починила Ханџар дивизија 1944. године.



-У том покољу је у три села, Брда, Доле и Јасен, страдало око 70 Срба цивила, дјеце”, рекао је Стаић који је по струци економиста, али је одлучио да се посвети истраживању страдања Срба.

-Ушао сам у историјске архиве, архиве Српске православне цркве, комбиновао сам доступне изворе, како бих направио објективан приступ и мислим да сам у томе успио. Ово издање је само почетак и темељ истраживања, а наредних година ћемо радити на допуни монографије”, рекао је Станић. Рецензент проф. др Драго Вуковић је нагласио да је ова монографија више од класичне.



-Ово је озбиљан покушај професора Станића да кроз документацију, архиве, истраживања која су била тешка и мукотрпна, дође до истинитих података о страдању Срба у посљедња два вијека, са тежиштем на власенички крај, одакле је профессор Станић родом. Важно је да се истина о страдању Срба доказује на овакав начин, документима, чињеницама, без манипулација и лажних података. Ова монографија би требала да буде и у електронској форми, на столовима свих актера у политици и институцијама, да то покажу, поклоне онима који имају криву слику о Србима и њиховој улози у различитим историјским ситуацијама”, рекао је проф. др Вуковић.

Семберија инфо