ТРАЖИ ЛИ СЕ ПЕЧЕНИЦА УОЧИ БОЖИЋА? - Цијене и у Семберији папрене :: Semberija INFO ::

 

ТРАЖИ ЛИ СЕ ПЕЧЕНИЦА УОЧИ БОЖИЋА? - Цијене и у Семберији папрене


Ових дана смо се распитивали како се Семберци припремају за предстојеће празнике.
Претходних година, у ово вријеме, увелико се куповало или резервисало прасе или јагње за Нову годину и Божић.
Нова година се могла дочекати и уз мезе или који килограм печења, али за Божић сваки православни семберски домаћин жели да обезбиједи  печеницу – цијело печено прасе или јагње. Међутим сада, имајући у виду ниска примања многих и пепрене цијене прасетине и јагњетине, како нам тврде многи ће за празничну трпезу купити мало меса, јер, како кажу, не може се више.



- Како да ја дам цијелу своју пензију за печеницу, па како ћу онда прећивјети цијели мјесец'', резигнирано, за портал Семберија инфо, каже Ђуро Новаковић из Бијељине.

Истина је да је месо за многе јако скупо, али смо контактирајући неке месаре и печењаре у Бијељини, сазнали да су већ почеле наруџбине за празнике, нарочито за Божић.
- Код нас је килограм јагњећег печења 40 конвертибилних марака, а килограм прасећег 25 КМ и већ су почеле резервације за Божић. Поручује се цијело печено прасе или јагње'', потврдили су нам из печењаре ,,Глобус'' у Дворовима.



Из ресторана и печењаре ,,Деспотовић'' у Бијељини наглашавају да је код њих килограм прасећег печења 28 КМ, а јагњечег 35 КМ.
- Нису још кренуле поруџбине за празнике, али, имајући у виду претходне године, ускоро ће'', тврде у Ресторану и печењари ,,Деспотовић'' у Бијељини.

Занимљиво је да су у месари ВИЗИОН доо Рогатица у Бијељини увелико почеле резервације прасећег меса –печеница, по цијени од 12 КМ по килограму.

Да ли ће овакве цијене бити и непосредно пред празнике не знамо. Једини што сада знамо је да за неке више не вриједи она стара народна пословица - ,,не купује се печеница уочи Божића'', јер је никако не могу купити. За њих вриједи друга народна изрека - ,,ражањ у кући, а зец у шуми'', што у народу значи ,,имаш ражањ, али немаш шта на њему испећи. Надајмо се да ће сви имато ,,нешто да испеку за празнике'' и да нико ,,неће сушити зубе''.


Семберија инфо - В. Зеленовић