​ЈУ Болница „Свети Врачеви“ Бијељина: Обиљежен први децембар, Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а :: Semberija INFO ::

 

​ЈУ Болница „Свети Врачеви“ Бијељина: Обиљежен први децембар, Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а


Први децембар, од 1988. године  у свијету се обиљежава као Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а. 
Циљ обиљежавања првог децембра је подизање свијести и скретање пажње јавности на глобални проблем, епидемију хив-а која постоји од 1988. године и као подршка онима који су изгубили битку са хив-ом,  првенствено због стигме и дискриминације. Ове године се обиљежава под слоганом „Изједначимо“.

Др Александра Радојчић, специјалиста инфектолог и шеф Одсјека за инфектологију одјељења за интернистичке гране, савјетник и тренер за добровољно, повјерљиво савјетовање и тестирање на ХИВ и сексуално преносиве болести казала је да уз подршку директора и менаџмента Болнице „Свети Врачеви“, данас обиљежавају Свјетски дан борбе против ХИВ / АИДС.



- Ове године, први децембар се обиљежава под слоганом „Изједначимо“, што представља давање предности акцији, односно подстицај да радимо више и да будемо укључени што више, да мислимо о хив-у на начин да га благовремено откријемо да би пацијент на време започео своју терапију. Ово је допринос повећања квалитета и прикладности услуга на наше клијенте који се јављају“, казала је др Радојићић и додала да ће данашњи дан обиљежити радно до 15 часова и од 18 до 21 час.

- С обзиром на наше капацитете, мало је теже провести двадесетчетворочасовно тестирање на хив. Изазовно нам је било од прошле године, када је  због пандемије ковида 19 било врло тешко провести, али смо и у тим условима успевали да радимо. Тренутно у свету живи 38,5 милиона људи који су оболели са хив – ом. У 2021. години регистровано је 1,5 милион ново инфициранинх, од тога је 650.000 људи преминуло од последица компликација изазваних хив – ом“, рекла је Радојичићева и додала да се хив инфекција најчешће открива брзим тестовима, који су свима доступни, анонимни и повјерљиви и до 99% тачни, који се потврђују елајза тестовима.

- Циљ раног откривања јесте благовремено започињање терапије, јер благовремено започета терапија нам даје могућност једног дуготрајног начина живота, нашег оболелог пацијента. Тренутно у свету око 75 % оболелих има доступну атиретрогералну терапију, која не излечи хив јер је неизлечив, али доводи до тако малог број копија да су недетактибилне и самим тим одржава нормалан квалитет живота“, истакла је Александра Радојичић и додала да и у Бијељини има позитивних и да се налазе на лијечењу у Бањалуци, те да је у РС до сада откривено 173 случаја, од којих је 30 људи преминуло, а у претходној години откривена су 22 нова случаја, од тога 18 хив позитивних и четири аидс –а, од којих су два преминула, а на Клиници за инфективне болести лијечи се 91 обољели, те да су под терапијом и стабилни.

- Савјетовалиште за ХИВ Болнице “Свети Врачеви“ ради сваки радни дан до 15 часова, такође се и телефонским путем, позивом на број телефона 055 – 205 -565   може договорити  термин у поподневним или вечерњим часовима, како клијенту више одговара“, казала је др Александра.

Поводом првог децембра - Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а у Савјетовалишту за ХИВ Болнице “Свети Врачеви“, данас је организовано бесплатно, анонимно и повјерљиво тестирање на ХИВ/АИДС. За тестирање ће се користити брзи тестови (крв из прста).


Семберија инфо - С. Ристановић