ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ У ОКВИРУ МЈЕСЕЦА БОРБЕ ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ У ОКВИРУ МЈЕСЕЦА БОРБЕ ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ


У оквиру обиљежавања Мјесеца борбе против болести зависности у Галерији Центра за културу „Семберија“ одржано је предавање под називом „Минут до 12“, а циљ предавања је подизање свијести о болестима зависности.

Организатор данашњег предавања је Пољопривредна и медицинска школа, које је реализовано  у сарадњи са Градском управом Града Бијељина.

Др Оливера Крсмановић, професор стручних предмета у Пољопривредној и медицинској школи истакла је да болести зависности уништавају оно што је највриједније у друштву, породицу.



-Сви морамо да водимо рачуна, да неко од наших чланова породице не крене странпутицом. Болест зависности није само наркоманија, него постоје и савремене болести зависности, прије свега од интернета, коцкања. Многи људи разорили су своје породице, финансијски пропали и на крају дошли у ситуацију да морају извршити самоубиство“, казала је Крсмановићева и додала да је њихов циљ да подигну свијест комплетног становништва, а прије свега ученика основних и средњих школа на опасности која вребају од болести зависности.

Љубица Млађеновић, шеф Одсјека у одјељењу за друштвене дјелатности у Градској управи Града Бијељина, подсјетила је да је  Градска управа у претходном периоду организовала предавања на ову тему, те да су расписивали и јавне позиве гдје су организације аплицирале за пројекте који су везани за болести зависности.



-Градска управа већ дужи временски период прати стање болести зависности и оно је алармантно по питању дјеце и младих. Организацијом што више оваквих предавања можемо нешто постићи. Данашње предавање је специфично, јер дјеца држе предавање дјеци. На овај начин они вјежбају и  своје комуникацијске вјештине“, рекла је Млађеновићева и истакла да ће Градска управа Града Бијељина и даље организовати оваква и слична предавања.

Уна Згоњанин, ученица Пољопривредне и медицинске школе истакла је да је најбитнија превенција код болести зависности.

-У данашње вријеме болести зависности су у порасту у односу на прошлост, с обзиром да постоје и нове зависности као што су зависности од интернета, куповине и зависност од игри на срећу. Наш данашњи задатак био је да представимо кампању „Минут до 12“, јер је крајње вријеме да се стане на крај болестима зависности и да дође до превенције. Превенција је заправо циљ свега, јер наравно, уколико дође до настанка болести зависности, може доћи и до изљечења“, истакла је Згоњаникова.



Софија Марковић, ученица Пољопривредне и медицинске школе рекла да је њен данашњи задатак био да представи борбу против зависности од дувана.

-Треба пробудити свијест код дјеце, прије свега код младих да не користе дуван, с обзиром да смо друга земља по броју зависности од дувана и аклохола. Требало би организовати много више оваквих скупова и да причамо о томе, да се пробуди свијест“, истакла је Марковићева.

Поред ученика средњих школа, предавању су присуствовали и основци. Након предавања, одржан је  и квиз на исту тему, гдје су најбољи награђени симболичним награда.

(Семберија инфо)