ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЈЕТЕТА :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЈЕТЕТА


Поводом Међународног дана дјетета, који се обиљежава се сваке године 20. новембра, Удружење грађана „Отахарин“ Бијељина одржало је данас прес конференцију у згради Градске управе Града Бијељина на којој су говорили о дјечијим правима, одрживости и услугама Дневног центра, те промоцији резултата пројекта „Ниједно дјете без заштите“.



Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине казао је да на ниву локалне заједнице, треба континуирано радити на унапређивању права дјетета, да би дјеца имала срећније и безбрижније дјетињство.  



-У нашем граду, у нашој Бијељини имамо на десетине дјеце која су изложена животу на улици и која бивају подвргнута просјачењу. Једно од кључних питања локалне заједнице је однос хуманости према сваком дјетету када су она у ризику социјалне и здравствене небриге. То је један аларм за нашу локалну заједницу.  Елаборат који се тиче изградње прихватилишта за дјецу је у завршним фазама израде да би дјеца на тај начин била заштићена од свих друштвено негативних појава. Морам истаћи да је неопходан још  снажнији, енергичнији и континуирани рад  када је у питању успостављање механизама заштите права дјетета“, истакао је градоначелник Петровић.

Драган Јоковић, директор Удружења грађана „Отахарин“ рекао је да је елаборат везан за оснивање Прихватилишта за дјецу у ризику први документ те врсте, а који садржи скоро 40 страница.



-Врло стручни и посвећени људи учествовали су у његовој изради, а то су људи које је именовао градоначелник Бијељине. Ми смо заиста задовољни како изгледа тај документ и мислимо да је једини те врсте, он неће давати само одговоре на капацитете једног таквог прихватилишта, него је и едукативног карактера. Свако ко буде имао прилику да се упозна са овим елаборатом, на једном мјесту имаће обједињене и законске основе за успостављање једне такве услуге, а имаће и приједлоге заштите који су предвиђени правилником о оснивању услуга социјалне заштите“, казао је Јоковић.

Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу РС казала је да је институција Омбусмана приликом њеног обраћања одборницима Скупштине Града Бијељина прошле године указала на неопходност отварања Прихватилишта за дјецу у ризику као једне нове социјалне услуге у граду Бијељина.



-Ово је нова социјална услуга у граду Бијељина и мислим да ће бити једина у РС, са обзиром да постоје објективни разлози за отварање прихватилишта. Корисници прихватилишта биће дјеца која се налазе у ризику, а не само дјеца која се налазе на улици, која просјаче. У граду Бијељину има  53-је дјеце, а сам број је довољан за мотив и разлог отварања прихватилишта. Такође, морамо да истакнемо да су ту и дјеца са поремећајем у понашању и дјеца без родитељског старања“, рекла је Вуковићева и додала да је разлика између прихватилишта и дневних центара, јако велика, јер дјеца у Дневном центру проводе одређен број сати, а у прихватилишту дјеца се склањају са улице и тамо им се пружа смјештај, преноћиште и све оно што је неопходно.

(Семберија инфо)