БУРКАНОВИЋ, ДНС: СТОЈТЕ ГАЛИЈЕ ЦАРСКЕ :: Semberija INFO ::

 

БУРКАНОВИЋ, ДНС: СТОЈТЕ ГАЛИЈЕ ЦАРСКЕ


Парастос прослављеном команданту специјалне јединице "Пеша", Прве посавске бригаде Војске Републике Српске, Бошку Перићу Пеши, одржан је данас, 14. новембра, на гробљу у Ражљеву код Брчког, са почетком у 13ч.
 
Пеша је један од најмлађих официра Војске Републике Српске, а погинуо је на Мајевичком ратишту 14. новембра 1994. године у покушају спасавања 74 заробљена борца Прве Мајевичке бригаде на Мајевичком брду Мала Јелица. Током одбрамбено-отаџбинског рата Бошко Перић Пеша одликован је орденом мајора Милана Тепића, а постхумно Орденом Обилића.

Специјална јединица „Пеша“ формирана је 1. априла 1993. године. Јединица је била у саставу самосталне чете и бројала је 96 бораца. Током одбрамбено-отаџбинског рата страдало је 19 припадника ове јединице, међу којима и легендарни командант Бошко Перић Пеша. У јединици је било 250 рањених, а статус ратног војног инвалида добило је 12 војника.
 
Полагању вијенаца и светој молитви присуствовали су чланови породице нашег хероја, Бошка Перића, мјештани села Ражљево и околних мјеста Брчко Дистрикта, градоначелник Бијељине, Љубиша Пертовић, као и представници српских политичких партија, међу којима је била и делегација ДНС-а Одбора дистрикта Брчко у саставу: Загорка Буркановић, предсједник и Далибор Петровић, предсједник Организације младих.
 
"Стојимо поносни испред српског јунака и молимо Господа да њему и свим погинулим подари вјечни мир.
Ми смо поносни на њихова дјела. Питам се да ли су и они, који нас посматрају негдје одозго, поносни на нас и наше дјело.

Много је младости и живота уграђено у темеље наше будућности и наше Републике Српске.
Молимо Господа да нам подари здрав разум и прав суд и да жртву и наше јунаке никада не заборавимо." - истиче Загорка Буркановић, предсједник ДНС-а Одбора дистрикта Брчко.