БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА


Свјетски дан борбе против дијабетеса, у Болници “Свети врачеви“ су организовани беспалтни превентивни прегледи, а прегледе су обављала два ендокринолога, др Драженка Суботић и др Маледен Благојевић, а у овој активности је учествовало Удружење дијабетичара „Дијабета“, на челу са предсједницом Удружења Сандром Милошевић.  Примаријус др Младен Благојевић, интерниста ендокринолог истакао је да је дијабетес најчешћа ендокринолошка болест.

-На прошлогодишњем конгресу ендокринолога, изнесени су подаци да је већи број преминулих пацијената од компликација дијабетеса, него од ковида у РС, што свједочи о озбиљности болести. Ово је хронична, епидемијска болест и неопходно је превентивно дјеловати, јер, нажалост, све је већи број младих људи који су обољели од дијабетеса. Нездрава исхрана и погрешан стил живота, најчешће доводе до дијабетеса, што говори да је најважнија превенција, односно,да живимо здраво, да се крећемо, да не дозволимо прекомјерну тежину, односно гојазност“, рекао је др Благојевић. Примаријус др Драженка Суботић, специјалиста педијатрије и субспецијалиста ендокринологије појаснила је да се бави дијсбетесом типа један, који је најчешће обољење у дјетињству.

-У нашој установи имамо све што је потребно за адекватно лијечење, али оно што је најважније је превеција. У том циљу вршимо континуиране едукације, организујемо едукативна окупљања и настојимо да указујемо колико је значајно водити рачуна о здравом начину живота, али и на вријеме реаговати, уколико се уочи проблем“, рекал је др Суботић. Сандра Милошевић, предсједница Удружења „Дијабета“ истакла је да су поражавајуће да су бројеви обољелих све већи.

-Имамо око 10. 000 обољелих од дијабетеса, од којих је 2. 500 дјеце на инсулину, а подаци никад нису тачни јер немамо регистар. Код дјеце је тип два у све већем порасту због гојазности и нездравог стила живота, што јасно говори да морамо много више водити рачуна о свом здрављу и радити на едуклацији становништва“, рекла је Милошевићева.
 
(Семберија инфо)