Удружење грађана „Отахарин“ Бијељина: У ЈУ Пољопривредна и медицинска школа Бијељина отворена Табла за школу изврсности у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Удружење грађана „Отахарин“ Бијељина: У ЈУ Пољопривредна и медицинска школа Бијељина отворена Табла за школу изврсности у БиХ


Данас је у просторијама ЈУ Пољопривредне и медицинске школе у Бијељини организовано свечано отварање Табле за школу изврсности у БиХ. 

Овај догађај се организује у оквиру пројекта „Примјена свеобухватног социо-еколошког имодела заснованог на активном учешћу заједница у елиминацији насиља над женама у Босни и Херцеговини“ у сарадњи са Институтом за популацију и развоје из Сарајева (ИПД), а под покровитељством UN Women.

Удружење грађана „Отахарин“ Бијељина, имплементира овај програм од јула 2021. године као трећу фазу пројекта јачања капацитета средњих школа и локалних заједница да самостално проводе научно утемељене и доказано ефикасне програме превенције насиља базиране на холистичком и социо-еколошком моделу превенције. Пројектне активности прве двије фазе пројекта успјешно су проведене у координацији и уз консултације са представницима Министарства просвјете и културе Републике Српске и Гендер центра Владе Републике Српске, док су у реализацији активности кључну улогу имали представници средњих школа из Бијељине и Источног Сарајева, двије партнерске невладине организације, представници локалне управе и релевантних институција у Бијељини и Источном Сарајеву. У оквиру прве пројектне фазе, а у координацији са Министарством, формиране су двије школе изврсности и ојачани капацитети наставног особља да проводе научно утемељене и доказано ефикасне методе превенције базиране на развоју психосоцијалних компетенција ученика у ЈУ Средњошколски центар „Источна Илиџа“, Источно Сарајево и ЈУ Средња пољопривредна и медицинска школа, Бијељина.

У оба града су успостављене локалне групе за превенцију, примјеном научно утемељеног модела Заједнице које брину (Commynities that Care) коју чине представници општине, представници центара за социјални рад, центара за ментално здравље, и представници Школа изврсности за превенцију насиља. 


Семберија инфо - С. Ристановић