Превенција је најбољи лијек против “тихог убице” :: Semberija INFO ::

 

Превенција је најбољи лијек против “тихог убице”


Бесплатним превентивним прегледима за грађане и едукативним предавањима о спречавању компликација дијабетеса, уз подјелу захвалница онима који су дали свој допринос раду Удружења и очувању здравља становништва у протеклом периоду, Удружење дијабетичара “Диабета” Бијељина обиљежило је Свјетски дан борбе против дијабетеса.

Ово удружење у протеклом периоду, а резултати су више него импозантни, обавило је 8.100 превентивних прегледа, организовало тридесетак великих предавања уз подршку “Ново Нордиска”, Бијељинске болнице “Свети врачеви”, Дома здравља Бијељина и Градске управе Бијељина, едуковало је 1.100 пацијената, организовало 650 ендокринолошких прегледа, подијелило 1.100 апарата и 12.000 тракица за мјерење шећера у крви.

Сандра Милошевић, предсједник Удружења “Диабета” Бијељина истакла је том приликом да је дијабетес меллитус хронично незаразно обољење које карактерише висок шећер у крви, односно хипергликемија, усљед недовољном или никаквог лучења инсулина.
 

“У свијету тренутно имамо 537 милиона обољелих од дијабетеса, а процјене су да ће до 2045. године та бројка износити 783 милиона. Тренутно у свијету имамо 1,1 милион дјеце, односно младих до двадесет година старости који су обољели од типа 2, тако да умјесто таблета морају примати инсулин, је им панкреас уопште не функционише”.

Поражавајући је податак да у свијету током једне године од диабетеса и компликација умре 6,7 милиона људи. Од тога половина њих је млађе од шездесет година. Из овога се може видјети да је и пандемија вируса корона пуно утицала на повећање броја обољелих од диабетеса.

У Бијељини 10.000 обољелих од диабетеса

“У Бијељини тренутно имамо десет хиљада обољелих од дијабетеса, од чега је 2.500 на инсулину. Подаци нису прецизни, јер немамо регистар обољелих. У БиХ имамо укупно 399.000 обољелих, док у Републици Српској имамо око 100.000 обољелих од дијабетеса. Поражавајуће је то што тип 2 дијабетеса имамо код дјеце у све већем порасту, због гојазности и нездравог стила живота”, изјавила је Сандра Милошевић, упутивши том приликом захвалност бијељинској Болници “Свети врачеви”, на челу са директором Златком Максимовићем, који је пружио несебичну помоћ у реализацији свих активности и укупном раду Удружења дијабетичара “Диабета”.

Прим. др Мирјана Текић, ендокринолог, запослена у Болници “Свети врачеви”, говорећи о проблему хипогликемије, истакла је да су обољели од дијабетеса два пута у већем ризику да оболе и од кардиоваскуларних болести.
 

“Неопходно је на вријеме открити дијабетес, укључити адекватну терапију, како би се посљедице на вријеме спријечиле. Све је више пацијената који се годинама лијече, али има и оних код којих није на вријеме откривена ова болест. Хипогликемија је акутна и озбиљна компликација која може довести до озбиљних посљедица, уколико се на вријеме не препозна и адекватно не лијечи. Наше пацијенте упозоравамо на начин исхране, упражњавање физичких активности и кориштење адекватне терапије”, истакла је докторка Текић.

Семберија Инфо