Култура је темељ српског националног идентитета :: Semberija INFO ::

 

Култура је темељ српског националног идентитета


У организацији Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”, у оквиру овогодишњих “Вишњићевих дана”, у Галерији центра за културу данас је организован Округли сто о положају културе у Бијељини.

Како рече професор доктор Јелина Ђурковић, медијатор овог округлог стола, култура, која представља темељ националног идентитета једног народа, данас је угрожена, како глобално, тако и локално.

“Наша жеља је била да на једном мјесту говоримо о положају културе у Бијељини, о улози културних институција на очувању и развоју културе, о промовисању културе путем медија , о штампарству и издаваштву, о статусу ћирилице као живог “организма” и  живог идентитета српског народа”, истакла је професор доктор Јелина Ђурковић, поздравивши том приликом све учеснике овог округлог стола, књижевнике и књижевне критичаре, Љиљану Лукић и Цвијетина Ристановића, Стеву Ћосовића, издавача “Света књиге”, професора историје Предрага Васића из бијељинске Гимназије, Тању Лазић, историчара у Музеју Семберије, професора у пензији Душанку Новаковић, Жељану Арсеновић, директорку Библиотеке, и бројне друге учеснике овог округлог стола.



Дејан Антић, професор Филозофског факултета у Нишу, поздравио је учеснике овог округлог стола и истакао значај сарадње са бијељинском “Просвјетом” у протекле три године.

“Уколико нас онемогућавају да се повезујемо политички и територијално, онда нам нико не може забранити да се повезујемо на културном и образовном, односно на економском плану. Срби из јужних српских крајева, поготово млади, треба што боље да упознају живот у овим нашим западним српским крајевима. Као народ, мало се познајемо и то у наредном периоду треба да исправимо, да се још више посјећујемо, да сарађујемо на културном и образовном плану”, истакао је професор Дејан Антић.

Семберија Инфо