САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ АГРАРНОГ ФОНДА БИЈЕЉИНА: КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ГРАДОНАЧЕЛНИКА :: Semberija INFO ::

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ АГРАРНОГ ФОНДА БИЈЕЉИНА: КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ ГРАДОНАЧЕЛНИКА


Поштовани пољопривредни произвођачи!

Као што смо и обећали да ћемо вас редовно обавјештавати о нашим активностима битним за подршку ваше дјелатности, тако желимо да вас обавијестимо да је  „Аграрни фонд Бијељине“ у складу са својом обавезом да на сваки могући начин заступа интересе пољопривредне производње , анализирао „Закон о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама“, „Статут Града Бијељина“ и извјештај „Комисије за процјену штете настале елементарном непогодом-суша“ коју је формирао градоначелник током августа и дошао до сљедећих заклучака:

1.) Штета која је настала на усјевима, прије свега на кукурузу, је огромних размјера и према налазу Комисије за процјену прелази преко 63.000.000 КМ
2.) С обзиром да је штета настала усљед суше током љета 2022. године огромна и да је направила велики удар на пољопривредну производњу Семберије, потребно је предузети све мјере у ублажавању посљедица које прописују законске норме и статутарне одредбе Града Бијељиина.

3.) С обзирором на горе наведено, Аграрни фонд Бијељине је закључио да градоначелник Љубиша Петровић није поступио нити по „Закону о заштити и спасавању у ванредним ситуациама“, нити  по „Статуту Града Бијељина“ , те је несавјесним радом у служби из члана 322. став 2. „Кривичног законика Републике Српске“ починио кривично дјело на штету пољопривредних произвођача Семберије.

Због свега горе наведеног, због велике штете коју су претрпјели пољопривредни произвођачи Семберије и због свјесног избјегавања законских одредби које би створиле основ за помоћ Владе Републике Српске пољопривредницима , „Аграрни фонд Бијељине“ је данас поднио КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ против градначелника Бијелине Љубише Петровића , те овим актом препустио надлежним институцијама да стручно обраде ову ситуацију која је угрозила пољопривредну производњу у Семберији.

                                                                                                                                                         С поштовањем, 
                                                                                                                                                Директор Златан Лазаревић