Велика светковина у руско-српском манастиру у Угљевику: Браћа баш по свему :: Semberija INFO ::

 

Велика светковина у руско-српском манастиру у Угљевику: Браћа баш по свему


Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије поручио је да Срби и Руси имају једну вјеру православну, једну историју и да су братски народи.

Владика Фотије освештао је данас конак руско-српског манастира Светог Александра Невског у Угљевику у присуству амабасадора Руске Федерације у БиХ Игора Калабухова, начелника Угљевика Василија Перић и бројних вјерника, а претходно је служио Свету архијерејску литургију.



- Манастир Светог Александра Невског у Угљевику и манастир Свете Матроне у Ритешићу код Добоја су наше везе са великом братском Русијом - нагласио је владика Фотије у бесједи.

Епископ Фотије је истакао да су српска и руска црква јединствене.

- Све наше светиње су и руске, а све руске светиње су и наше - рекао је Фотије.

За Угљевик, епископ Фотије је рекао да постаје значајан духовно-културни центар Епархије зворничко-тузланске те пожелио Угљевику да у њему „ври“ православље.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов рекао је да је за Русе Угљевик веома значајно мјесто.

- Фанцинантан је осјећај бити у оваквим приликама, одушевљен сам духовношћу. У Угљевику сам био када су у њему били стационирани руски војници у мировној мисији, када су саградили храм који носи име  Светог Александра Невског - рекао је Калабухов.

Он је поручио да истина и правда морају имати снагу да се боре са ђаволом и свим античовјечанским вриједностима.

- Управо цркве и манастири нам дају снагу да будемо снажни у тој борби, а важна је љубав и истинско пријатељство између руског и српског народа - рекао је Калабухов.

Он је захвалио епископу Фотију, начелнику Угљевика Василију Перићу и свим људима који су помогли даљу градњу овог манастира.

Начелник Угљевика Василије Перић истакао је да су руски војници који су били у мировној мисији изградили храм Светог Александра Невског на радост народа овог краја.

- Ово је мјесто српско-руског братства и оно нас непрестано подсјећа да су Руси наша браћа - рекао је Перић.

Он је захвалио епископу Фотију јер често истиче да је Угљевик духовни центар.

- То је важно за све нас Угљевичане, али и нашу браћу Русе, да градимо храмове гдје ћемо се сви, а посебно млада покољења напајати нашом вјером православном - рекао је Перић.

Општина Угљевик добила је архијерејску похвалницу за помоћ манастиру Светог Александра Невског.


За Семберија инфо - Младен Василић