БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА


Поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против можданог удара у  ЈЗУ Болница “Свети врачеви”, организовани су  бесплатни  ултразвучни  прегледи  крвних судова главе и врата, за превентивне прегледе пријавило се око 300 грађана. Прегледе су обављала три медицинска тима на челу са докторима, др Горан Максимовић, неуролог, начелник Одјељења за неурологију, затим шеф Одјељења неуролог др Александар Јовичић и неуролог др Јелена Стевановић, шеф Јединице за мождане ударе. Директор Болнице проф.др Златко Максимовић нагласио је да у овој здравственој установи много улажу у кадрове и опрему, а све са циљем да грађани имају што квалитетнију медицинску услугу.

-Здравље и знање немају цијену, а ми настојимо да свакодневно правимо искораке у свим гранама медицине. Улажемо у знање, а у нашој Болници се већ раде операције зачепљења крвних судова врата, а поред наших доктора, ангажован је и професор др Марко Драгаш из Клиничког центра Србија, познати стручњак за васкуларне болести ”, рекао је проф. др Максимовић. Начелник Одјељења за неурологију др Горан Максимовић рекао је да подизање нивоа свијести о значају борбе против можданог удара, веома важно.



-Мождани удар по смртности је на другом мјесту у свијету, а по инвалидности на првом. То не само да је медицински, него и економски проблем, тако да је превенција изузетно важна. Примарна превенција се односи на пацијенте никад нису имали мождани удар, али имају факторе ризика, а секундарна превенција се односи на пацијенте који су већ доживјели мождани удар и да се не деси рецидив, односно, поновни мождани удар”, рекао је др Максимовић. Он је нагласио да грађани треба да буду упознати са основним симтомима можданог удара,као и начинима како спријечити мождани удар.

-Неопходно је препознати и лијечити факторе ризика, а то су повишен крвни притисак, шећерна болест, повишен холестерол, потребна је редовна физичка активност, правилна исхрана богата воћем и поврћем, а смањити унос соли, шећера и масноћа, не претјеривати са алкохолом, те престати конзумирати цигарете”,рекао је др Максимовић. Он је додао да је најугроженија старија популација, али да се мождани удар дешава и код младих, посебно код младих који су у ризичној групи, односно, који конзумијрају алкохол, или психоактивне супстанце, наркотике и тд. Према његовим ријечима, лијечење можданог удара је могуће ако се одмах реагује и јави љекару. Задовољство акцијом превентивних прегледа изразили су бројни грађани, а међу њима и Љиљана Рикић, као и Палексије Бојић. Они су нагласили да здравље треба да је свима на првом мјесту, јер увијек је боље спријечити него лијечити. Пацијент који је имао два блажа мождана удара, Садик Пазарац изразио је захвалност докторима Болнице на стручности, али и на организовању акција превентивних прегледа.

Семберија инфо