„ОКТОБАР ЈЕ РОЗА БОЈЕ“: ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ЗНАЧЕ ЖИВОТ :: Semberija INFO ::

 

„ОКТОБАР ЈЕ РОЗА БОЈЕ“: ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ЗНАЧЕ ЖИВОТ


У Републици Српској годишње од карцинома дојке оболи око 550 жена, а нешто мање од половине њих не успије да се избори са овом болешћу, због чега свакодневно указивање на чињеницу да је рано откривање малигнитета пут до оздрављења, мора да буде приоритет свих чланова друштва – поручено је на панелу „Октобар је роза боје“ који је организовала Женска снага Српске /ЖСС/.
 
Специјалиста гинекологије и акушерства доктор Дарко Марковић истакао је да су скупови попут вечерашњег идеалан начин подизања колективне свијести жена о карциному дојке.
 
- Број нових случајева је сваке године у порасту, али, хвала Богу, и број оних које преживе карцином дојке је већи. Ту морамо захвалити првенствено напретку медицине, стручњацима, научницима, али и људима који организују сличне панел дискусије. Рак дојке је на првом мјесту малигних обољења код жена, али по смртности је најчешћи карцином грлића материце. Сваки човјек на свијету може да добије карцином дојке, чак и мушкарци, због чега морамо да схватимо да је поента у његовом раном откривању, јер је тада излијечење готово сигурно – навео је Марковић.


 
Он је позвао све жене да једном годишње обаве гинеколошки и ултразвучни преглед.
 
- Свијест жена о овој болести јесте подигнута на виши ниво у односу на период од прије десет или двадесет година. Међутим, многе жене и даље одлазе доктору када је болест напредовала или, нажалост, не одлазе никако јер се плаше истине. Један од начина борбе је успостављање националног програма за рано откривање карцинома – додао је Марковић.
 
Тридесетшестогодишња Маша Драганић из Бијељине први пут је са суграђанима подијелила искуство борбе са раком дојке, које, како каже, успјешно траје већ седам година.
 
- Имала сам метастазе на јетри, плућима, костима и мозгу. То је непрестана борба, како физичка, тако и психичка, и управо због тога сам жељела да вечерас испричам своју причу. Ако након панела бар пет жена наредне седмице оде на преглед, учинила сам много – поручила је Драганићева.
 
Она је нагласила да је један од најважнијих фактора у процесу оздрављења подршка породице и пријатеља.
 
Присутнима се обратила и чланица Удружења жена ГЕА Ђуја Пејић којој је карцином дојке дијагностикован 2001. године.
 
- Примијетила сам одређене промјене након другог порођаја. Тада нисам ништа знала о овој болести, суочила сам се са страхом, неизвјесношћу, али сам знала да морам да истрајем због своје двије кћерке. Много су ми помогла искуства жена које су пребољеле рак дојке и које су ме посјећивале у болници и зато је удружење попут ГЕЕ било неопходно основати у Бијељини. Данас смо ми многима ослонац и подршка, јер виде да је излијечење могуће – каже Пејићева.


 
Психотерапеут Ведрана Ракић говорила је о фазама кроз које пролази особа која сазна да је обољела од карцинома дојке.
 
- Од сазнања да имате рак, преко фаза лијечења, примања хемиотерапија, а у неким случајевима и након враћања болести, у вама се мијешају емотивна стања – чуђење, невјерица, бијес, страх, нада... Међутим, сва та стања су нормална, али треба научити како се носити и управљати њима – навела је Ракићева.
 
Предсједница Женске снаге Српске Маја Тасовац рекла је да ЖСС наставља да се бави друштвено важнима темама.
 
- Жељеле смо да укажемо на важност превенције карцинома дојке и омогућимо људима да размијене искуства. Сматрам да оваквих тема и разговора никада не може бити превише – истакла је Тасовац.
 
Женска снага Српске, која дјелује у оквиру Републичке странке Српске, и прошле године је обиљежила Међународни мјесец борбе против рака дојке, када је иницирала да превентивни прегледи постану обавезујући.
 
Ризик обољења од рака дојке има свака осма жена. Према подацима Свјетске здравствене организације у свијету сваке године од ове болести оболи више од два милиона жена, а умре више од 500.000. Уколико се карцином дојке открије у раној фази, око 90 одсто жена може бити успјешно излијечено.