ОДРЖАНА ОТВОРЕНА ДИСКУСИЈА НА ГРАДСКОМ ТРГУ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНА ОТВОРЕНА ДИСКУСИЈА НА ГРАДСКОМ ТРГУ У БИЈЕЉИНИ


На Градском тргу у Бијељини је данас организована отворена дискусија о говору мржње, а након дискусије усљедила је шетња учесника који су тим путем послали поруке о једнакости и инклузији са фокусом на ромску заједницу.



Као дио заједничке кампање Европске уније и Вијећа Европе “Блокирај мржњу. Подијели љубав!“, овај догађај има за циљ подизње свијести о говору мржње у локалним заједницама у БиХ и промовисање инклузивног друштва слободног од дискриминације.



- Градска управа Града Бијељина у сарадњи са Вијећем Европе и Европском унијом подржала  је акцију против говора мржње . С тим у вези, представници локалне самоуправе и представници свих невладиних организација обавиће разговоре са грађаним, да видимо да ли су грађани упознати, да ли знају и у ком смјеру треба да иде говор мржње. Град Бијељина подржава све ове акције и осудиће сваки говор мржње“, истакао је Љубиша Станишић из Одјељења за друштвене дјелатности Градске управе Града Бијељина.



-Данас у Бијељини у партнерству са Градом Бијељина и неколико невладиних организација из Бијељине организовали смо уличну акцију, гдје ћемо са грађанима причати о позицији ромске, али и других мањина у Бијељини. Желимо да добијемо мишљење од грађана колико су и да ли су припадници ромске популације у овом граду маргинализинари и дискриминисани. Град Бијељина је један од градова са највећим бројем ромске популације, гдје ми покушавамо да на различитим примјерима овакве кампање покажемо како ми можемо да радимо на овој теми“, казао је Армин Пољак, европски омладински амбасадор за западни Балкан из БиХ.


 
-Превенција говора мржње или упозоравање јавности о његовој штетности у јавном простору је нешто што је веома важно за простор БиХ на свим локацијама, с обзиром да у нашем јавном простору, медијском и генерално јавном животу имамо говор мржње који је штетан за једнакост и равноправност. Веома је важно да се у јавности јавно говори о штетности ове појаве у босанскохерцеговачком друштву. Због тога је Вијеће Европе, односно европска комисија сматрала да је јако важно да се у оквиру овог пројекта покушају направити неки конкретни кораци које  би ми предузели у наредном периоду. У том контексту ми смо развили један мапинг документ, који је на неки начин матирао проблеме и институције које се тичу проблема говора мржње“, казала је Салиха Ђудерија, помоћница министра за људска права и избјеглице БиХ.



Кампања „Блокирај мржњу. Подијели љубав!“ је иницијатива за подизање свијести која има за циљ сузбијање различитих облика говора мржње усмјерених на одређене заједнице и појединце/ке у Босни и Херцеговини. Иницијативу подржавају истакнуте јавне личности, институције и активисти и активисткиње, који промовишу различитост и једнакост у Босни и Херцеговини и региону, кроз личне приче, свједочанства и размјену добрих пракси.


 
Ова активност је организована у склопу пројекта „Промоција различитости и једнакости у Босни и Херцеговини" која је дио заједничког програма Европске уније и Вијећа Европе „ Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску 2019-2022“ у партнерству са заједничким ЕУ-ВЕ

 ROMACTED  Фаза II Програмом - „Промовисање доброг управљања и оснаживање Рома на локалном нивоу” у Босни и Херцеговини.
 
(Семберија инфо)