Презентација топографских знакова на језицима националних мањина :: Semberija INFO ::

 

Презентација топографских знакова на језицима националних мањина


Данас су у Градској управи  јавности представљене нове топографске ознаке ,на језицима националних мањина.
 

Израда и постављање топографских знакова у Бијељини реализовани су у сарадњи са Координационим одбором за националне мањине, које је неформално тијело којем предсједава Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, а које су подржали Европска унија и Вијеће Европе.

-Град Бијељина је један од пет локалних заједница који је имплементирао пројекат постављања топографсих знакова на језицима националних мањина. Као што знате у Бијељини постоје двије националне мањине, ромска, која је најбројнија и словачка национална мањина  и у договору са њиховим представницима урадили смо укупно три знака”, рекао је Љубиша Станишић из  Одјељења за друштвене дјелатности Града Бијељина.
 

Предсједник Удружења Словака „Јурај Јаношик“ из Бијељине Данијел Штефек, наглашава да је овај пројекат веома значајан за Словаке у Бијељини.

-Реализацијиом овог  пројекта, долази до видљивости националних мањина, тако да је постављање двојезичних знакова којим су означени објекти који су важни за живот Словака , врло значајно.Мислим да треба  много више да  радимо на промоцији  видљвости националних мањина у БиХ”, сматра Штефек.
 

Поред три знака која су постављена у Бијељини, још 46 знакова је постављено у Прњавору, Српцу, Градишци и Лакташима.

-Овај пројекат је значајан за Град Бијељину, зато што је ово заједница која дуго година његује  овакву врсту пројеката који су посвећени мањинама.Ми настављамо и надамо се да ћемо у наредном периоду моћи имплементирати и друге пројекте који су посвећени побољшању положаја мањина, посебно ромске мањине која у већем броју живи и овдје на простору Града Бијељина”, рекла је Салиха Ђудерија, помоћница министра за људска права и избјеглице БиХ.
 
Босна и Херцеговина, као држава чланица Вијећа Европе, потписала је двије конвенције које утврђују основне принципе заштите права националних мањина - Европска повеља о регионалним или мањинским језицима (ЕЦРМЛ) и Оквирна конвенција за заштиту националних мањина (ФЦНМ). Мониторинг тијела Вијећа Европе као и Комитет министара, својим су препорукама у више наврата подсјетили Босну и Херцеговину да је постављање топографских ознака на језицима националних мањина важан корак ка испуњавању обавеза.

Постављање топографских оснака на језицима националних мањина је подржано кроз пројекат „Промоција различитости и једнакости у Босни и Херцеговини“.

Семберија инфо