КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ У ОСНОВНОМ СУДУ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ У ОСНОВНОМ СУДУ У БИЈЕЉИНИ


 Предсједник Основног суда у Бијељини Аид Ханушић организовао је данас конференцију за штампу поводом Европског дана правде - 25. октобра, на којој је представио резултате рада овог суда у протеклих девет мјесеци и најавио Седмицу судског поравнања која ће бити одржана од седмог до 18. новембра.

“Европски дани правде обиљежавају се од 2003. године на иницијативу министара правде Европске уније, одлуком Савјета Европе и успјешно се организују до данас. Циљ је да се обезбиједи једноставан приступ суду, како би и грађани имали могућност да се упознају о својим правима и начинима како да најједноставније остваре своја права. Од наредне године ћемо организовати и за грађане један овакав сусрет, као што смо данас организовали сусрет са медијима”, изјавио је Ханушић, нагласивши да бијељински Основни суд већ неколико година уназад ради на јачању транаспарентности у свом раду, те је укључен и у пројекат  Високог судског тужилашког савјета “Јачање капацитета и транаспарентности у раду правосуђа и јачања активне улоге суда у односима са медијима.

“Основали смо  властиту пресс службу, од марта године имамо отворену фејсбук страницу Суда са низом корисних информација, а објављујемо и првостепене пресуде, с назнаком да нису правоснажне. Што се тиче рада Основног суда Бијељина у овој години, јавност треба да зна дас мо почетком ове године имали око 109.015 предмета, заједно са комуналним предметима, који представљају највећи број, око 103.000 предмета. У садашњем тренутку имамо неријешених око 106.917 предмета, тако да смо првобитну бројку смањили за 2.098 предмета. У првих девет мјесеци ријешили смо 15. 945 предмета, односно укупно са комуналним предметима око 18.000 предмета. Наш циљ је био да смањимо број комуналних предмета за око три одсто, а можемо се похвалити да у овом тренутку имамо смањење од 3,54 одсто мање таквих предмета. Имали смо велики прилив прекршајних предмета и наш план је био да их смањимо за три одсто, а смањен је њихов број за 34 одсто. Можемо бити задовољни оствареним резултатима, иако се увијек може боље и више урадити, јер је правда добра уколико се брзо до ње дође”, истакоа је Аид Ханушић.

Говорећи о  временским роковима за окончање предмета, Ханушић је нагласио да овај суд има импресивне податке у статистичком трајању предмета.

“Један кривични предмет, од тренутка потврђивања оптужнице,до окончања спора, ми у просјеку рјешавамо за 89 дана. Прекршајни предмет се рјешава у просјеку за 78 дана, парнични за 156 дана, ванпарнични предмет за 110 дана, извршни предмете рјешавамо у просјеку за 177 дана. Има предмета који трају и знатно дуже, али околности су такве да се због процесних радњи не може брже ријешити”.


Ханушић је истакао да овај суд ефикасно рјешава и старе предмете, у просјеку од 84 одсто за првих девет мјесеци. У прошлој години овај суд је имао најбољи резултат у дијелу рјешавања старих предмета, а вјероватно ће до краја године постићи сличан резултат. Што се тиче квалитета одлука, у прошлој години тај проценат је износио око 86 одсто, а таквом резултату тежи се и у овом години.

Судије Љубиша Мићић и Небојша Пурић детаљно су образложили значај одржавања Седмице судског поравнања, истакавши да се ова активност проводи два пута годишње, у новембру и мају.
Стратешко опредјељење Високог судског тужилашког савјета БиХ је на промоцији што веће употребе судских поравнања у судским споровима, јер се на тај начин ефикасније рјешавају спорови, а смањују се и трошкови судских поступака.