У Бијељини одржан округли сто о кључним изазовима у задржавању и награђивању запослених :: Semberija INFO ::

 

У Бијељини одржан округли сто о кључним изазовима у задржавању и награђивању запослених


Подручна привредна комора Бијељина, оранизовала је данас у сарадњи са Друштвом за управљање Европским добровољним пензијским фондом из Бања Луке, округли сто под називом “Кључни изазови у задржавању и награђивању запослених”.

Уважавајући чињеницу да је радна снага један од кључних фактора за опстанак и раст привредних друштава и да су присутни бројни проблеми у вези са запошљавањем и задржавањем запослених, Подручна привредна комора Бијељина је организовала Округли сто са намјером да представи резултате појединих истраживања и да предложи конкретне мјере за спречавање одласака и повећање лојалности запослених.

Стево Савић, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина рекао је да проблем недостатака радне снаге на овом подручју, постаје све већи како вријеме одмиче.



-Разлог томе је крхка економија у БиХ и низак ниво животног стандарда. Ту је и нестабилно политичко окружење и читав низ фактора који доводе до ситуације да све већи број радника напушта ове просторе. Ово је један од покушаја да привредним друштвима на неки начин укажемо на одређене могућности која законска рјешења у РС пружају, а и да подсјетимо да непрестану борбу за потрагом за радницима, треба да је окренемо на један други начин – да се запитамо шта је то што чинимо да задржимо постојеће раднике“,поручио је Савић.

Послодавци су данас имали прилику да се упознају са концептом улагања у сигурнију и мирнију будућност својих запослених, кроз уплате добровољног пензијског доприноса.

Здравко Зечевић, извршни директор Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом а.д. Бањалука , рекао је да што се тиче штедње у Европском добровољном фонду, до 100 КМ је неопорезиво и  истакао да ЕПФ помаже послодавцима да брину о својим запосленима кроз уплату приватних добровољних пензија.

-Ми смо почели са радом прије пет година и до сада имамо око 38.000 чланова којима послодавци редовно уплаћују пензијске доприносе. Што се тиче износа, односно висине, различити су од послодавца до послодавца и варирају сходно могућностима послодавца с обзиром да је ово добровољно и за запосленог и за послодавца. Једна од предности је да свако лице заједно са, али и без послодавца може да штеди одређени дио своје бруто плате до 100 КМ“, рекао је Зечевић.



Европски добровољни пензијски фонд пружа повољно, флексибилно, приступачно и добровољно улагање које не представља велико оптерећење за послодавца, а радницима може много да значи.

Семберија инфо