СЕМБЕРСКОМ ПОЉОПРИВРЕДНИКУ ТРЕБА ПОДРШКА, А НЕ ПРАЗНА ПРИЧА :: Semberija INFO ::

 

СЕМБЕРСКОМ ПОЉОПРИВРЕДНИКУ ТРЕБА ПОДРШКА, А НЕ ПРАЗНА ПРИЧА


На јучерашњој конференцији за медије коалиције „Договор за Бијељину“ чуо се низ бесмислица с циљем да се у други план стави градоначелников приједлог Одлуке о помоћи пољопривредницима и онемогући конкретна помоћ пољопривредницима којима је она пријеко потребна.
 
Људи који су међу одборницима и у Аграрном фонду задужени да мисле о добробити пољопривредника, сјетили су се само дан прије сједнице Скупштине града Бијељина да је износ средстава предложен градоначелниковом одлуком недовољан и да га треба повећати. Нажалост, наш буџетски оквир je ограничен и износ предложених средстава од више од 1,2 милиона конвертибилних марака је максималан могућ у овом тренутку. Ове године по први пут у историји Бијељине, за аграр је из градског буџета издвојено око 3,5 милиона КМ, а и даље остајемо једна од ријетких локалних заједница које на овај начин подржавају пољопривреду.
 
Имајући у виду све ово, јасно је да јучерашњи говорници на конференцији за медије по ко зна који пут показују неразумијевање начина на који функционише буџет и лицемјерно покушавају да узму који поен код семберског домаћина.
 
Умјесто тога, коалицији која у свом имену има „Договор“ предлажемо да искористе своје личне и страначке везе у врху власти Републике Српске и БиХ, како би порадили више на примјени системских мјера које би дугорочно ријешиле проблеме пољопривреде, попут: укидања акциза на гориво, смањење ПДВ-а на вјештачко ђубриво, заштиту домаће пољопривредне производње. Сем тога, буџет којим располаже Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је 30 пута већи од средстава која град Бијељина издваја за аграр, иако суштински није надлежан за то. Зато  позивамо ресорно Министарство и коалицију „Договор“, уколико мисле да могу помоћи новчано пољопривредницима, да дио средстава са републичког нивоа усмјере у Семберију и обезбиједе по хектару обрадивих површина бар онолико новца колико је обезбиједио град Бијељина, али и да испуне законску обавезу да буџет за пољопривреду износи 6% од укупног буџета односно, за ову годину 250 милиона КМ, умјесто садашњих стотињак милиона.
 
Тако ће најбоље доказати локал и сваки други патритозам којим се бусају!


ГРАДОНАЧЕЛНИК 
Љубиша Петровић