СЛАВСКА РАДОСТ У ТУТЊЕВЦУ ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

СЛАВСКА РАДОСТ У ТУТЊЕВЦУ ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ


Светом литургијом, литијом, опходом и ломљењем славског колача данас је прослављена крсна слава-Покров Пресвете Богородице у истоименом храму у угљевичкој мјесној заједници Тутњевац.

У току опхода служен је парастос за три свештеника које су у току Другог свјетског рата одвеле усташе и убиле их у логору Јадовно а освештан је и споменик на коме је исписано 19 имена мјештана који су мучки убијени 1941. године.




Архијерејски намјесник угљевичко-јањски, протојереј Александар Тешић поручио је да је Пресвета мајка Божија над нама те да благосиља све оне који јој притичу у помоћ.

-Трудимо се да се увијек угледамо на Свете угоднике Божије на Пресвету мајку Божију-рекао је Тешић у проповједи.

Молитвеном скупу присуствовао је начелник Угљевика Василије Перић који је честитао крсну славу свештенству и парохијанима.



-Овдје у Тутњевцу сам рођен, крштен и од малих ногу сам са мајком долазио у овај храм гдје сам се напајао вјером православном-рекао је Перић.

Он је истакао да је важно младим покољењима преносити вјеру, културу, традицију и обичаје православне.

-Захваљујући нашој Српској православној цркви одржали смо се на овим просторима-нагласио је Перић.

У протеклом периоду, према Перићевим ријечима, општина Угљевик улагала је значајна материјална средства у градњу школе, путну инфраструктуру, водоснабдијевање, подстицаје и све оно што је било потребно за побољшање квалитета живота мјештана Тутњевца.



-То је наше опредјељење и у наредном временском периоду како бисмо одржали народ на овим нашим дивним предјелима-најавио је Перић.