ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА ХРАМА ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА ХРАМА ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ


На  обиљежавању крсне славе Храма Покрова Пресвете Богородице у Лопарама служена је литургија коју је предводио протојереј-ставрофор Милош Тришић, архијерејски намјесник тузлански уз саслужење више свештеника из Епархије зворничко-тузланске.



У својој бесједи након литургије Тришић је рекао да Срби имају три славе, једну у домаћинству, славу Светог Саву и славу храма парохије којој припадају.

Свим вјерницима црквене заједнице и општине Лопаре честитке поводом славе је упутио протонамјесник Спасоја Радовановић, парох лопарски и старјешина храма.



„Захваљујемо се свим добротворима који су дали прилоге за наш храм и свима онима који су помогли изградњу нашег парохијског дома почевши од највећег донатора општине Лопаре на челу са начелником Радом Савићем, а затим и свим осталим послодавцима приватницима и свима који помажу и који ће помоћи његов завршетак“, рекао је Радовановић.



Након литургије служен је парастос код спомен-обиљежја посвећеног жртвама у Другом свјетском рату када су у априлу 1944. године припадници нацистичко-усташке дивизије стријељали 327 Срба у Лопарама и околним селима Јабланице, Мачковца, Козјка, Лукавице, Пипера, Вакуфа, Пирковаца, Вукосаваца, Тобута и Лабуцке.
На липи код које је споменик подигнут, уочи Васкрса 1944. године, објешено је 77 угледних Срба, домаћина овога краја.



Празник Покрова Пресвете Богородице прославља се 14. октобра, а установљен је још за вријеме Византијског царства.

Према вјеровању, у току служења бдења у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду, у којој је било много народа, појавила се Пресвета Богородица са раширеним покривачем, као да њиме покрива све присутне.
Празновање је уведено да подсјећа на тај тренутак и на стално покровитељство и заштиту коју Пресвета Богородица даје вјерницима.