САВИЋ: САРАДЊА СА ЗЕМЉАЦИМА У ДИЈАСПОРИ УБРЗАВА РАЗВОЈ ОПШТИНЕ :: Semberija INFO ::

 

САВИЋ: САРАДЊА СА ЗЕМЉАЦИМА У ДИЈАСПОРИ УБРЗАВА РАЗВОЈ ОПШТИНЕ


Начелник општине Лопаре Радо Савић вечерас је свечано отворио осме "Дане дијаспоре", истичући добра искуства сарадње општине са земљацима у дијаспори и њихов допринос развоју локалне заједнице.

"Важно је посветити пажњу дијаспори јер је управо она спремна да улаже у свој родни крај. Општина Лопаре је то препознала и зато имамо бројне успјешне пројекте које заједнички реализујемо", рекао је Савић на свечаности која је одржана у Центру за културу и информисање у Лопарама.

Савић је навео да се путем те сарадње годинама реализују различити пројекти, а ове године један од највећих је отварање базена чији је инвеститор Мајевичанин из дијаспоре.

Он је рекао да се у Лопарама његује сарадња са дијаспором уз очекивање да улагања у родни крај буду настављена.

Предсједник Удружења српских привредника из Швајцарске Стојан Стевановић, који је родом из Лопара, рекао је новинарима да у свијету живи 5.000 Мајевичана, а највише их је у Швајцарској.

"Циљ умрежевања матице и дијаспоре јесте улагање у завичај", навео је Стојановић и похвалио општину Лопаре која има и референта за дијаспору у локалној управи.

Протејереј-ставрофор Стево Јовић поручио је свим Мајевичанима у дијаспори да не забораве своја села, огњишта и колијевке.

"Нека Бог благослови све у очувању вјере, традиције и културе, у очувању имена и свега што је мајевичко и да се стално враћате колијевци из које сте отишли", поручио је Јовић.

Након изложбе слика са Ликовног сабора "Мајевица 2019" одржана је представа "Намћор" у извођењу позоришта "Дуга".

Другог дана манифестације биће одржан Пословни форум који организује Привредни савјет општине Лопаре, а у недjељу, 28. јула, "Сајам домаћих радиности" у порти Храма Покрова Пресвете Богородице.