Савез глувих и наглувих РС обиљежава 30 година постојања :: Semberija INFO ::

 

Савез глувих и наглувих РС обиљежава 30 година постојања


Савез глувих и наглувих РС ове године обиљежава 30 година рада и тим поводом, данас је у Народној библиотеци “Филип Вишњић” одржана пригодна свечаност, којом је обиљежен овај значајан јубилеј, а уприличена је и додјела захвалница.
 

Предсједник УО Савеза Дубравка Остојић, истакла је овом приликом да да у Српској има око 1.000 глувих и наглувих особа, који се сусрећу са различитим проблемима, међу којима су и недовољна заступљеност у медијима и информисаност.
 

-Ми као да смо у медијској блокади. Осим Семберских новина, о нама нико не пише. И сам приступ информацијама које се емитују путем телевизијског програма, нама је онемогућен, јер телевизије немају преводиоце знаковног језика. Ми плаћамо претплату као и сви други грађани, а заправо нам није  омогућено да пратимо програм, односно бар информативне емисије, што је једна врста дискриманације глувих и наглувих особа”, нагласила је Остојићева.
 

Када је ријеч о дјеци која имају проблеме са слухом или говором, а која похађају школу, Остојићева је изразила задовољство подршком институција на том пољу. 

- Српска је прва која је увела инклузију дјеце оштећеног слуха у редовну наставу” ,рекла је Остојићева.
 

Бијељина је други град по броју чланова Савеза  глувих и наглувих  РС, а ово Удружење у Бијељини, ради у крајње отежаним условима, без одговарајућих просторија за своје чланове. Међутим и поред тога, постижу завидне резултате, издају свој часопис, а у Бијељини је 2004.године, основан и Центар за знаковни језик, који и данас обучава преводиоце за знаковни језик из цијеле Републике Српске.

Семберија инфо