Ђурђевић: Неко намјерно изазива подјеле и сукобе у Српској, очувајмо јединство и саборност :: Semberija INFO ::

 

Ђурђевић: Неко намјерно изазива подјеле и сукобе у Српској, очувајмо јединство и саборност


Предсједник Скупштине града Бијељине Александар Ђурђевић, као један од најодговорнијих функционера другог по величина града у Републици Српској, упозорио је данас на опасност да неко намјерним прављењем изборне кризе жели од Републике Српске направити случај, изазвати сукобе и паралисати њено функционисање, друштвени и политички живот пред једну од најизазовнијих зима која чека читаву Европу.

„Умјесто да идемо у правцу брзог конституисања органа власти, формирање концетрационе Владе састављене од свих странака, заједничко бављење озбиљним проблемима и изазовима који се назиру на хоризонту, неко нас плански гура у неизвијесност, подјеле, уличне сукобе и да се бавимо сами собом“ упозорио је Ђурђевић у писаној изјави достављеној медијима.

Ђурђевић је подсјетио и да је ЦИК најновијом одлуком од 10. октобра о хитном бројању свих гласова за ниво предсједника Републике Српске погазила свој јавно изнесени став стар само пет дана, дат 4. октобра - према којем  Изборни закон јасно прописује да се прије било каквих других активности прво мора завршити бројање гласова и прогласити прелиминарни резултати. 
 
„ЦИК је преурањеном одлуком, противном Закону направила опасан преседан и довела у озбиљну сумњу не само свој ауторитет него и способност њених чланова да обављају дужности. Овим су девалвиране и све друге одлуке ЦИК, унесен правни неред у рад тијела које је за само неколико дана погазило сопствене ставове“  истакао је предсједник Скупштине града. 

Ђурђевић је упозорио и на опасност од изазивања јавног узнемирења грађана чија сумња се појачава сазнањем да у ЦИК БиХ сједе бивши чланови неких партија, блиски шефовима својих странака и кандидату који је изгубио ове изборе за предсједника Републике Српске. 

То како, је рекао, може негативно утицати на подјеле и изазивање нестабилности у Српској.

„Сада ће неко у Сарајевској Зетри поново бријати све гласове из Републике Српске. Дакле не само са мјеста на којима би, да је испоштована законска процедура, били усвојени приговори на регуларност избора. И то ће чинити неки други људи умјесто чланова бирачких одбора  из Републике Српске и посматрача на бирачким мјестима у Српској, што премјешта проглашење резултата из градова Српске у Сарајево. Тиме се девалвира и поништава и рад Градске изборне комисије у Бијељини“ упозорио је Ђурђевић

Он је нагласио да незаконито поступање ЦИК отвара нове сумње, између осталог и у регуларност чувања, транспорта и поступања са цјелокупним гласачким материјалом.

„Позивам грађане Семберије и Републике Српске да сви заједно очувамо мир и стабилност, да не прихватамо било какве подјеле и хушкање на уличне немире или сукобе, да се окупимо око институција Републике Српске и радимо саборно у интересу народа. Нема тог проблема који нећемо заједно ријешити, доносећи најбоље одлуке за нас и Републику Српску“ рекао је Ђурђевић на крају писане изјаве упућене медијима.