ЈАВНА ТРИБИНА У ХОТЕЛУ ДРИНА: ДЈЕВОЈЧИЦЕ НИСУ РОБА :: Semberija INFO ::

 

ЈАВНА ТРИБИНА У ХОТЕЛУ ДРИНА: ДЈЕВОЈЧИЦЕ НИСУ РОБА


Како је најављено, јавна трибина ,,Није њен избор – Дјевојчице нису роба” коју Фондација  ,,Лара” организује  биће одржана  сутра,  13. октобра,  у хотелу  ,,Дрина” у Бијељини, са почетком у 13 часова.
 
Јавна трибина је дио истоимене кампање коју Фондација ,,Лара”, у партнерству са Удружењем  ,,Нови пут” из Мостара, Фондацијом  ,,Удружене жене” из Бањалуке и Удружењем  ,,Земља дјеце у БиХ” из Тузле, а у сарадњи са Одсјеком за борбу против трговине људима Министарства безбједности БиХ, реализује у поводу обиљежавања 18. октобра – Европског дана борбе против трговине људима.  
 
Циљ кампање је подизање свијести стручне и опште јавности о важности проактивне идентификације потенцијалних жртава дјечијих и принудних бракова, као и препознавања овог феномена као облика кршења људских права, а не као ромског обичајног право, што је честа предрасуда како међу грађанима/кама,  тако и међу службеницима надлежних институција.
 
Јавна трибина ће обухватити теме феномена малољетничких и уговорених бракова, узрока те појаве, предрасуда које су присутне у друштву и међу префесионалцима, као и посљедица које неадекватан оговор надлежних институција и реакције јавности може оставити на жртве које су у највећем проценту ромске дјевојчице и већ су маргинализоване и дискриминисане по више основа. Поред тога, биће говора о тренутној ситуацији и поступању надлежних инситуција, невидљивим статистикама и начинима да се побољша и превенција и интервенција како би укупан одговор друштва на принудне и малољетничке бракове био адекватнији, а ризици за упадање у ланац трговине људима сведени на минимум. 
 
Учесницима јавне трибине ће се обратити Мила Стојановић из  Центра  за социјални рад Бијељина, Радмила Јевтић  из  УГ „Отахарин“ и ромска медијаторка Бегзада Јовановић.