ДОМ ЗДРАВЉА: ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА: ОБИЉЕЖЕН СВЈЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА


Дан менталног здравља у свијету се обиљежава већ 30 година и увијек са одређеним темама.

-Ове године тема је „Подигнимо поглед, погледајмо друге, погледајмо људе око себе, помозимо другима, разговарајмо са другима, причајмо о менталном здрављу“,  а све са циљем да се још више пажње освети менталном здрављу, појаснила је начелник Центра за за заштиту менталног здравља психијатар др Весна Деспотовић. Према њеним ријечима, повећан је број услуга у области менталног здравља, а тимови у овом центру пружају услуге кроз индивдуални рад са корисницима, кроз групне терапије, савјетовалишта, рад на терену, кроз окупационо-радну терапију.

-Пандемија вируса корона допринијела је повећаном броју грађана који траже услуге Центра за заштиту менталног здравља, које се манифестеју кроз стање страха, али и депресивних стања. Поређења ради, прије неколико година имали смо нпр. 2. 000 услуга годишње, а сад је то и око 4. 000“, рекла је др Деспотовић. Она је додала да грађани све више имају развијену свијест о значају посјете психологу или психијатру, те да то више није табу тема. Психијатар др Олег Грубач појаснио је да се у Центра најчешће јављају људи са анксиозно-депресивним поремећајем, стањем анксиозности, класичном депресијом, а мање са класичним психозама.

-Доминирају анксиозни поремећаји, а оно што је уочљиво је да је повећан број пацијената са овим дијагнозама. У Центру, осим фармакотерапије, имамо стручан кадар који пружа сву врсту подршке за лијечење и очување менталног здравља“, рекао је др Грубач. Говорећи о радно-окупаципоној терапији, психолог Анђела Боровина појаснила је да пацијенти свакодневно долазе у Центра и баве се активностима за које имају највише афинитета, а то су углавном сликарски, ручни, израда накита, декоративних предмета и сл. Према њеним ријечима, радно-окупационом терапијом највише се постиже на социјализацији, која је пацијентима потребна. Поводом Свјетског дана менталног здравља, организована је и изложба радова који су резултат радно-окупационих терапија.

Семберија инфо