ПАЦИЈЕНТКИЊА ИЗ ПОДГОРИЦЕ ДОШЛА У БИЈЕЉИНУ ДА СЕ ОПЕРИШЕ :: Semberija INFO ::

 

ПАЦИЈЕНТКИЊА ИЗ ПОДГОРИЦЕ ДОШЛА У БИЈЕЉИНУ ДА СЕ ОПЕРИШЕ


Директор Болнице “Свети врачеви” проф. др Златко Максимовић, заједно са начелницом Одјељења за оториноларингологију др Надом Савић и главном сестром Митром Мишић, обишао је пацијенткињу из Подгорице која је због отосклерозе оперисана у бијељинској болници и увјерио се да постоперативни ток тече уредно, а да се пацијенткиња осјећа веома добро.

Двадесетшестогодишња пацијенткиња оперисана је у нашој установи због отосклерозе. Операцију је извео стручни сарадник бијељинске болнице проф. др Ненад Арсовић, директор Клинике за ОРЛ Клиничког центра Србије са др Надом Савић, специјалистом оториноларингологије Болнице ,,Свети врачеви''.

“Препорука да се моја кћерка оперише у бијељинској болници потекла је од чувеног др Јаћимовића, највећег стручњака за проблем отосклерозе на Балкану. Овај чувени подгорички љекар је у отишао пензију, али нам је препоручио професора Ненада Арсовића. Професор Арсовић нас је упутио овдје и рекао нам да све што има Београд, има и Болница у Бијељини, од апаратуре до анестезиолога. И вјерујте, нисмо се покајали. Операција је прошла уредно, надамо се брзом опоравку. А Болница и све у њој нас је одушевило, од предивне зграде, чистоће, љубазности до стручности особља. Нисам могла да вјерујем да у једној малој Бијељини постоје овакви услови. Вјерујем да све ово овако изгледа захваљујући добром руководству. Захвална сам директору професору Златку Максимовићу и начелници др Савић на гостопримству и пажњи коју су нам пружили. Када се вратим у Подгорицу, свима ћу причати о нашим предивним искуствима из бијељинске болнице”, објашњава нам мајка Мила Радуловић разлоге због којих је за лијечење своје кћерке умјесто Подгорице, изабрала Бијељину, гдје је операцију у цјелости платила.

“Отосклероза је дегенеративна болест унутрашњег и средњег уха. Због такозваних коштаних промјена на слушним кошчицама, пренос звука са бубне опне на унутрашње ухо је отежан. Резултат је губитак слуха, који може довести до глувоће. Отосклероза је здравствени проблем који погађа млађе особе, односно, особе у пуној радној снази. Може се, развити у доби од 10- 45 година, али је већа вјеројатноћа да ће се јавити у двадесетима, док су у 30-им симптоми отосклерозе су најизраженији. Узрок још није познат, али се претпоставља да се 60 одсто узрока настанка темељи на генетици. Губитак слуха настао због отосклерозе, третира се хируршки или кориштењем слушних помагала. Стапедектомија спада у ред назахтјевнијих и најтежих операција у хирургији уха гдје се пласира стапес протеза на мјесту базалне плочице”, каже др Савић. Она истиче да се код око 80 до 90 одсто људи након операције побољша слух.

Семберија инфо