ФК СЛОГА ПРЕД ГАШЕЊЕМ? :: Semberija INFO ::

 

ФК СЛОГА ПРЕД ГАШЕЊЕМ?


Вицешампион Прве лиге, Слога, која је претходних година била хит фудбала Републике Српске и из сезоне у сезону се пењала у виши ранг, налази се пред гашењем.

Иако је до почетка првенства остало само 17 дана, прволигаш из Горњег Црњелова још није почео припреме, а иако смо неколико дана покушавали да ступимо у контакт са предсједником Златком Крбањевићем, нисмо успјели. Међутим, није тешко закључити да је ситуација хаотична јер су клуб напустили готово сви фудбалери и тренер Сенад Хаџић. Илустрације ради, прошле године у ово доба екипа из Црњелова ковала је планове како да помрси рачуне Борцу у борби за Премијер лигу, претходно одрадивши припреме у Анталији.

Само 365 дана касније све су прилике да ће Слога доживјети судбину Црвене земље из Нове Веси, "Никос Камбера" из Руданке, Јединства из Црквине, те Младости из Велике Обарске или Напретка из Доњег Шепка. Ових пет инстант клубова се брзином муње пењало из ранга у ранг, али су се још брже угасили.

- Ова дешавања је врло једноставно објаснити јер постоје одређене законитости, које у овом сегменту треба поштовати, а то је да се ништа не постиже случајно. Свједоци смо претходних година да је рехабилитација клубова са традицијом била пуно лакша у односу на оне који су тек недавно закорачили на зелени тепих. По мом мишљењу, највећи разлог је што се фудбалски занесењаци са недовољно искуства или превеликим амбицијима упуштају у процес организације и управљања клубом. Ипак, највећи проблем настаје када се дође до успјеха, односно пласмана у највише рангове такмичења. Тада се дешава да ти људи без фудбалских квалификација и искуства сматрају да знају све. Не посматрају ствари на реалан начин и онда је нестанак скоро неминовност - нагласио је бивши генерални секретар ФСРС Родољуб Петковић.

Ситуација би ипак могла да се промијени када коначно буде усвојен нови закон о спорту.

- Клубови су сада у већини случајева удружења грађана, а то у нашим условима значи да практично нису ничији. Увођење лиценцирања за клубове Прве лиге РС, а ускоро се може очекивати и међу друголигашима, сигурно ће донијети значајан помак. Јер сви који желе да се такмиче мораће да испуне пет критеријума: инфаструктурне, административне, спортске, финансијске и правне. Вјерујем да ће тада број оваквих или сличних случајева бити смањен на минимум - додао је Петковић.

Многи у проблемима

Посљедњих година бројни клубови су се нашли у проблемима, тако да су многи заборавили да је први шампион у заједничкој лиги БиХ био Леотар, који је већ неколико сезона друголигаш. На ниске гране пали су и некадашњи премијерлигаши Младост (Гацко), Гласинац (Соколац), Лакташи и зворничка Дрина, који су сада друголигаши, док је некадашњи првак Републике Српске и премијерлигаш, Рудар из Угљевика, сада међу трећелигашима. Још гору судбину су доживјели некадашњи прволигаши Српске: Омладинац и БСК из Бањалуке, Власеница, Херцеговац из Билеће..., који се такмиче у нижим или најнижим ранговима такмичења, а неки више не постоје.

Извор: Глас Српске