СМОЛУЋКО СИЈЕЛО У СРЦУ СЕМБЕРИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

СМОЛУЋКО СИЈЕЛО У СРЦУ СЕМБЕРИЈЕ


Смолућани су више од хиљаду година саборовали на Спасов дан и увијек на свом сеоском молитвишту. Ове године, игром судбине ратног вихора, који им је одредио да  од 1992. живе у расејању,  „Сабор Смолућана“, уприличен је кроз „Смолућко сијело“, које је одржано на први петак по Петрову дану у Бијељини. У Бијељину су на дружење стигли Смолућани са свих страна свијета. Окупили су се око хиљадугодишњих коријена и огњишта, које носе у срцима,  мислима и на уснама. На народном збору у Бијељини било је више од 600 Смолућана.

-Двадесет и седам година изганства, није успјело да избрише успомене и топла сјећања на родбину и комшије са којима су Смолућани генерацијама, заједно и славили и туговали и дијелили добро и зло у свим врменима и добрим и лошим.  Животно искушење, које им је након хиљаду година, оставило пуста огњишта, није успјело да избрише радост у срцима,  уткану у генетскм коду ових топлих и честитих Срба. Непрекидна пјесма и игра до дубоко у ноћ, осликале су сво богаставо, радост и љепоту живота, које Смолућани и данас носе у себи, без обзира гдје живе. Као што су и вијековима били добри и честити домаћини, који су отворених руку дочекивали драге госте и овај пут је било тако. На сијело су стугли људи из Бијељине, Угљевика и Брчког, те других градова и општина, гдје данас, у новим домовима и на новим огњиштима, живи највише смолућких породица. А за Тињане, Потпећане, Маричане,

Јасенчине, Пурачане, Сижјане и ако смо кога прескочили, нека нам опросте, јер се могу идентификовати у двије именице Озренци и Мајевичани, није требала посебна позивница, јер су  саставни дио смолућког бића и нераскидива цјелина у роду и лози,  као и одвајкада на ,,Смолућком сијелу’’,  били су своји на своме’’, потврдили су за ,,Семберске новине’’ из Удружења грађана ,,Смолућа’’.

,,Смолућко сијело’’ је било само проткано игром и пјесмом. Емоцију је уљепшала и народна томбола, за коју су поклоне обезбиједили Смолућани и њихови пријатељи, који имају занатске, услужне, производне, трговинске,  здравствене  и друге радње. А свега овога не би било да Смолућани већ двије деценије нису окупљени око Удружења грађана „Смолућа“, чије је Предсједништво и Управни одбори, организовало саборно вече.

Наглашавају да је дружење отворено изворном пјесмом о Смолући и народним колом, уз звуке виолине, како је почињало од вајкада. За крај је ,,пао’’ договор да се и наредне године, и у још већем броју, окупе на истом мјесту.
У овој години предстоји и „Помен Смолућанима, Тињанима и Потпећанима“ страдалим у Одбрамбено-отаџбинском рату Војске РС, који ће као и до сада бити одржан 30. августа на бијељинскм гробљу Пучиле, испред Смолућко-тињанско - потпећког споменика.

Семберија инфо