ГРАДСКА УПРАВА: ПОДНЕСЕНО ВИШЕ ОД 7 000 ЗАХТЈЕВА ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ ОБЈЕКАТА :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКА УПРАВА: ПОДНЕСЕНО ВИШЕ ОД 7 000 ЗАХТЈЕВА ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ ОБЈЕКАТА


Легализација нелегално изграђених објеката горући је проблем у цијелој Републици Српској, а то је изражено и у Бијељини, која је један од центара гдје је због ратних дешавања био највећи прилив становништва. У Бијељини је тренутно око 7. 000 нелегалних стамбених објеката, а број је и већи кад се у обзир узму и помоћни, економски, пословни објекти и други објекти. Након ступања на снагу закона, сви који су бесправно изградили кућу до 31. децембра 2013. године моћи ће да је бесплатно легализују. Борјан Максимовић, стручни савјетник у Одјељењу за просторно уређење  рекао је да су у Одјељењу спремни за примјену измјене и допуне Закона о легализацији бесправно изграђених објеката. 

- Ми смо амандански покушали да дјелујемо, тако што смо све објекте планирали да обухватимо измјеном и допуном Закона, јер усвојена измјена и допуна односи се само на индивидуалне стамбене и стаамбено-пословне објекте до 400 метара квадратних, али то није уважено, иако би се на тај начин ријшили евидентни проблем”, рекао је Максимовић и нагласио да ће Одјељење дати маскималну подршку на начин да ће измијенити Одлуку о субвенционисању тако да РВИ прве и друге категорије и породице погинулих бораца имају бесплатну легализацију, а остале категорије око 90 или 95 посто. Максимовић је подсјетио да у Одјељењу имају између седам и осам хиљада поднијетих захтјева за легализацију.

Шеф Одсјека за легализацију Душан Савић појаснио је да је основа за законске измјене о легализацији орто-фото снимци цијеле Републике Српске из 2013. године. Сви стамбено-пословни објекти, површине до 400 квадратних метара, до тада снимљени, биће легализовани бесплатно.



- Закон легалним проглашава све објекте који су изграђени до 1991. године, као и индивидуално- стамбене, стамбено-пословне и помоћне објекте који су изграђени до 2013. године. Да се леганост верификује, потребно је поднијети захтјев за утврђивање легалности, а потом ће у поступку добијати рјешење којим се утврђује легалност ”, појаснио је Савић.


Семберија инфо - О. Стјепановић