СВЕЧАНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА: ОБИЉЕЖЕН ДАН ГРАДА - 24. СЕПТЕМБАР :: Semberija INFO ::

 

СВЕЧАНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА: ОБИЉЕЖЕН ДАН ГРАДА - 24. СЕПТЕМБАР


Прије седамдесет и девет година Бијељина је први пут, на овај дан, 24. септембра 1943. године, ослобођена у Другом свјетском рату. Полагањем вијенаца и цвијећа испред Споменика погинулим у Одбрамбено - отаџбинском рату, свечаном сједницом и додјелом признања најзаслужнијима обиљежавамо овај дан, истакао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, нагласивши да је највеће признање ове године, Повеља града, додијељено Његовом преосвештенству епископу зворничко - тузланском Фотију.



“Наш владика Фотије, духовник и предводник, пастир нашег стада зворничко - тузланске епарије, заслужено је добио највеће највеће признање нашег града. Својим радом и дјеловањем владика Фотије је објединио све нас, учећи нас побожности и духовности, највећим хришћанским врлинама. Честитам свим добитницима награда и признања и желим им пуно здравља и успјеха у даљем раду и животу”, истакао је градоначелник Петровић, пожеливши и грађанима Бијељине свако добро и лично здравље.
 

Предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић истакао је да се грађани Бијељине и данас с поносом сјећају тих важних историјских датума, међу којима је и прво ослобођење Бијељине у Другом свјетском рату.

“Сви ми, поготово представници млађих генерација, морамо поштовати сваку жртву коју су наши преци дали за слободу. Обиљежавање оваквих датума је најбољи начин чувања од заборава свих жртава које су пале за слободу. Изражавам задовољство што су међу нама, као и безброј пута до сада, предсјендица Републике Српске Жељка Цвијановић и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик. Посебно истичемо да ће највеће градско признање - Повеља града, бити додијељена владики Фотију, што је једна јака порука заједништва и окупљања око Цркве која нас води правим путем. Без те симфоније духовне и свјетовне власти ниједан народ не може напредовати”, истакао је Александар Ђурђевић.



Захваливши се у име свих награђених, владика Фотије је истакао да су Срби у симфонији, у том јединству духовне и свјетовне власти дали највише плодова, како у духовном, тако и у културном и друштвеном смислу у читавој својој страдалној и мученичкој историји.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, честитавши овај празник Бијељинцима, пожељела је да Бијељина и даље напредује, да развија добре односе и сарадњу са републичким институцијама, јер је то, како је истакла, једина формула за успјех и напредак локалних заједница.



“Драго ми је што у Бијељину долазимо, како се често каже, с образом, јер смо овдје урадили пуно тога и уложили огромна средства у изградњу путне инфарструктуре, регионалне модерне болнице и на тај начин показујемо свој однос, не само према празновању и величини неког празника, већ према потребама наших становника”, нагласила је Жељка Цвијановић.

Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске истакао је да овакви празници, као што је Дан ослобођења Бијељине у Другом свјетском рату, у себи окупља све оне који су било када и у било ком времену жртвовали се за општенародно добро и за слободу овог народа.



“Важно је имати један овакав дан у години, јер морамо мало да застанемо и да се сјетимо тих храбрих људи, патриота, који су давали најчешће и своје животе да би генерације које долазе могле да живе слободно. Бијељина је данас савремен и напредан град, један од најважнијих центара у Републици Српској. Она добија контуре једног савременог, комуникацијски уређеног средишта. Ми смо овдје радили у континуитету, од 1998. године, када смо издвојили огроман новац, око три милиона за изградњу канала Дашница. Сада видимо савремена шеталишта, заобилазнице, нову болницу, помажемо пољопривредницима. Стотине милиона је инвестирано у пољопривреду. Већ сада можемо најавити аграрни буџет, умјесто предвиђених 150, од 180 милиона КМ за наредну годину”, нагласио је Милорад Додик.

Семберија Инфо