ОБИЉЕЖЕН 24. СЕПТЕМБАР – ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БИЈЕЉИНЕ ОД ФАШИСТИЧКОГ ОКУПАТОРА :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕН 24. СЕПТЕМБАР – ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БИЈЕЉИНЕ ОД ФАШИСТИЧКОГ ОКУПАТОРА


Традиционално, годинама уназад, 24. септембар се обиљежава као Дан Ослобођења Бијељине у Другом свјетском рату, а који је проглашен за Дан Града Бијељине.

Данас су чланови Савез удружења бораца, потомака и поштовалаца НОБ-а Бијељина,свечано открили обновљени споменик ученицима Гимназије погинулим у НОР-у у дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Бијељини, затим је одржан пријем у Центру за културу „Семберија“ Бијељина, а након пријема положени су вијенци и цвијеће код биста народних хероја у Градском парку. Обиљежавању Дана Града Бијељина, присуствовали су гости из цијеле РС, ФБих, Србије и Хрватске.

-Овај датум је један од најважнијих датума у историји града Бијељина, а ми као Борачка организација, организација која његује традиције народноослободиличаке борбе, сваке године га обиљежавамо, као и друге важне датуме. Сматрамо да људи који су дали животе у Другом свјетском рату, а њих је у партизанским јединицама било преко 305.000 заслужују да буду вјечно обиљежавани и да их се њихови потомци сјећају, као оних људи који су у одређеном историјском тренутку процијенили и знали да долази велика опасност, те да су били спремни да се ставе у народноослободилачки покрет и да бране слободу своје земље. Са подручја Семберије у народноослободилачким борбама је погинуло 1.206 људи у партизанским јединицама, од укупно 5.000 људи који су учествовали“, истакао је Михајло Видић, предсједник ГС СУБНОР-а, потомака и поштовалаца, Бијељина и овом приликом се захвалио градоначелнику Бијељине Љубиши Петровићу, који подршава све активности њихове организације, те који је омогућио да се обнови споменик у дворишту ОШ „Свети Сава“, те предсједнику Скупштине Града Бијељина, Александру Ђурђевићу који се увијек радо одазива на њихове позиве и прати сва њихова обиљежавања важних датума.

Слободан Шобић, предсједник Савеза удружења бораца НОР-а РС, рекао је да настоје да њихове редове обнове младим људима, са њиховим потомцима.

-Сматрамо да се једна епоха не смије и не може заборављати. Народ Семберије и околине, частан, храбар и достојаствен ни једног момента није сумњао у успијех народноослободилачке борбе и жртвовали су оно што је најчеститије, а то је свој живот. Слобода коју данас уживо искључиво је заслуга наших предака“, истакао је Шобић.



Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине рекао је да на данашњем традиционалном пријему, заједно са свим делегацијама СУБНОП-а који долазе из других локалних заједница РС, ФБиХ, Србије и Хрватске  имају част подијелтити слободарске мисли и идеје.

-Треба да истакнемо да сви будући нараштаји треба да имају на уму очување мира и слободе, који су предуслови за сваку врсту напретка, друштвеног и економског. Веома је важно да се у овим слободарским идејама истрајава и да томе учимо наше младе нараштаје колико је важно његовати датуме и обиљежавати их, а на тај начин исто тако чувати успомене и споменике“, истакао је градоначелник Петровић.

Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине Града Бијељина свим грађанима је честитао Дан Града Бијељина и рекао да не треба заборавити ни једну жртву која је поднијета.



-Ово је допринос да се сачува од заборава свака жртва, коју је неко од наших предака поднио. Све што се догодило у прошлости, треба да нам буде за наук и лекција, да нам се то не понови“, рекао је Ђурђевић.

Семберија инфо