ЂУРЂЕВИЋ: ПРОГНАНИ И ИЗБЈЕГЛИ ИЗ ФЕДЕРАЦИЈЕ ДА ОБАВЕЗНО ЗАШТИТЕ СВОЈУ ИМОВИНУ :: Semberija INFO ::

 

ЂУРЂЕВИЋ: ПРОГНАНИ И ИЗБЈЕГЛИ ИЗ ФЕДЕРАЦИЈЕ ДА ОБАВЕЗНО ЗАШТИТЕ СВОЈУ ИМОВИНУ


Предсједник Скупштине града Бијељине Александар Ђурђевић позвао је данас све протјеране и расељене са територије данашње Федерације БиХ да заштите своју имовину у том ентитету од узурпације тако што ће се јавити у Канцеларији за правну помоћ Србима из Федерације БиХ у Бијељини - Сремска улица број 2 (у склопу Тржног центра Фортуна) ради добијања правне помоћи.  У супротном, ризикују да по новим законима Федерације БиХ, већ након 10 година изгубе право на њу појаснио Ђурђевић.  
 
Ђурђевић је након састанка са Замјеник координатора Канцеларије за правну помоћ Србима из Федерације БиХ Немањом Симикићем и предсједником Одбора за заштиту права Срба из Федерације БиХ Ђорђем Радановићем најавио да ће Скупштини града Бијељине предложити формирање Комисије за избјегла и расељена лица која ће посебну пажњу посветити овом питању.
 
,,У Бијељини тренутно живи око 40 000 протјераних и расељених лица  са територије Федерације БиХ и то је највећа популација након Београда и Новог Сада. Према одредбама новог Закона стварним правима Федерације БиХ, уколико се не појаве на катастарским излагањима или не пошаљу ваљан правни акт могу изгубити право на имовину тако што ће она бити преписана или држави или ономе ко је тренутно користи. Због тога је неопходно, да сви прогнани и расељени уз асистенцију Канцеларије, бесплатно или уз минималне трошкове заштите своја права“ рекао је Ђурђевић.
 
Замјеник координатора Канцеларије за правну помоћ Србима из Федерације БиХ Немања Симикић појаснио је да је опасност од губитка имовине створена одлуком ОХР да наметне закон законом који Уставни суд БиХ није желио прогласити неуставним.  Судови у Федерацији, при којима су и катастри, немају обавезу достављања позива за излагања на адресе власника, него их објављују скоро искључиво на огласним таблама и у Службеним новинама Федерације.
 
„Грађани који су протјерани из Федерације не знају за ове објаве и пропуштају рокове, или немају новчаних средстава или се плаше да оду у мјеста из којих су протјерани. Због тога доводе у питање и обдржај своје имовине, јер Закон у Федерацији даје могућност да, уколико се власник не појави одређен број година и не  регулише своје право у новом катастру, може изгубити право на имовину. Да бисмо заштитили права стварних власника Канцеларија ће завршити све правне послове за прогнане и расељене, укључујући и контактирање институција у Федерацији БиХ,“ појаснио је Симикић  
 
Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији Ђорђе Радановић истакао је да ће имовина коју протјерани Срби имају на подручју средње БиХ и крај које ће проћи аутопут 5ц у наредним годинама вишеструко увећати вриједност. Због тога није разумно да је ради немара или непознавања прописа, некоме поклоне или продају у бесцијење. 
 
,,На Коридору 5ц бројне су цркве које свједоче да су православни Срби живјели на тој територији и да је у овом рату само настављен пројекат који је започела НДХ - пројекат уклањања Срба са те територије. Куће и њиве су и данас у власништву прогнаних Срба и они имају право да их заштите. Зато их Одбор позива да се хитно јаве у канцеларије у својим градовима. Аутопутем 5ц ће за коју годину пролазити милиони људи и транспортовати огромне количина робе. Зашто имовину поред њега поклањати било коме?“ упитао је Радановић. 
 
Примарни циљ Одбора је, како је нагласио Радановић, да Срби трајно задрже своју имовину. Он је апеловао на све протјеране и расељене из Федерације БиХ да позову рођаке и пријатеље који живе у Србији или било којој земљи свијета да обавезно искористе ово право.
 
„Одбор све напоре улаже да земља која је вијековима била у власништву православних Срба, која је и данас у власништву Срба, и у будућности остане у нашем власништву“ казао је Радановић.
 
Канцеларије су тренутно отворене и у Београду и Новом Саду, али то, како је појаснио Радановић не спречава било ког протјераног Србина, било гдје у свијету, да се мејлом, телефоном или на други начин обрати некој од канцеларија и затражи помоћ у заштити свог стварног права.
 
Канцеларији за правну помоћ Србима из Федерације БиХ у Бијељини смјештена је Сремској улици број 2, бочни улаз у Тржни центар Фортуна. Грађанима је, како је појашњено данас, на располагању и контакт телефон 055/ 419 940 .
 
Интересантно је да је имовина предсједника Србије Александра Вучића, тачније његовог оца Анђелка у Чипуљићима код Бугојна на овај начин била уписана као државна имовина. 
 
„Вучићева породица је потом провела процедуре како би земља која је вијековима у власништву Вучића и у наредним вијековима остала земља Вучића. Ако је отац предсједника Србије могао да заштити своју имовину, може и сваки протјерани Србин из Федерације БиХ, при чему Канцеларија за правну помоћ пружа пуну асистенцију“ рекао је на крају Радановић.