У МУЗЕЈУ СЕМБЕРИЈЕ, ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 60 ГОДИНА ОД ОТВАРАЊА ДОМА ОМЛАДИНЕ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

У МУЗЕЈУ СЕМБЕРИЈЕ, ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 60 ГОДИНА ОД ОТВАРАЊА ДОМА ОМЛАДИНЕ У БИЈЕЉИНИ


У Музеју Семберије вечерас је отворена изложба под називом „Једна младост, један сан среће“, поводом 60 година од отварања Дома омладине „Васо Јовић Попац“ у Бијељини.



-Инспирација за изложбу је била чињеница да се ове године навршава 60 година од почетка рада Дома омладине, иако та установа више и не постоји. Одлучили смо да се вратимо корак у назад и да публику подсјетимо на нашу савремену историју, на једну важну установу за развој културно – умјетничког живота у Бијељини, али и на важну установу која је омладини у вријеме СФРЈ пружала могућност за креативни изражај и за различите активности. Историју Дома омладине креирали смо сви ми,“, истакла је Тања Лазић, ауторка изложбе и кустос Музеја Семберије и додала да до рушења зграде Дома омладине, 2009. године не постоји особа у Семберији да се није нашла под њеним кровом, те да је био и званично мјесто за обављање вјенчања.
-Дом омладине је за Бијељину, која је 1962. године била мјесташце од 20.000 становника, изузетно значајна ствар, јер је био мјесто масовних окупљања, иако је он  направљен да се омладина идеолошки, политичко и морално васпитава, али суштински је то било мјесто културе. У том периоду, шездесетих година прошлог вијека, Дом омладине је заиста давао Бијељини такве садржаје по којима је град могао да парира великим и урбаним срединама у Југославији“, нагласила је Лазићева.



Изложбу „Једна младост, један сан среће“, отворио је Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине Града Бијељина.



Релизацију изложбе помогли су својим сјећањима и фотографијама бројни суграђани, сарадници и пријатељи Музеја Семберије.



Изложба ће за посјетиоце бити отворена од 21. септембра до 21. октобра 2022.





Семберија инфо