Полугодишњи извјештај о раду Основног суда у Бијељини за 2019 годину :: Semberija INFO ::

 

Полугодишњи извјештај о раду Основног суда у Бијељини за 2019 годину


Из статистичких извјештаја (проток предмета) о раду Основног суда у Бијељини, на почетку 2019. године, овај суд је имао 141606 неријешених предмета, од чега 135709 предмета се односи на извршне комуналне предмете (РТВ), у којима је тражилац извршења Радио телевизија Републике Српске, а остатак од 5897 на предмете са других реферата.

За првих 6 мјесеци 2019. године, Основни суд у Бијељини, запримио је 8518 предмета, ријешио је 11215 предмета, а остало је неријешено 138909 предмета, од чега се 132921 предмет односи на извршне комуналне предмете (РТВ), а остатак од 5988 неријешених предмета, на кривичне предмете (341), прекршајне (1477), парничне (1155), ванпарничне (883), извршне (2117) и предмете регистрације удружења грађана, фондација, страних невладиних
организација и политичких организација (15).

Заостатак неријешених предмета на дан 30.06.2019. године, мањи је за 2697 предмета у односу на заостатак неријешених предмета на крају 2018. године.

Држећи се Плана рјешавања предмета према старости иницијалног акта за 2019. годину, који је обухватио 2355 предмета, овај суд је за пола године, ријешио 1787 предмета или 76%.

Стање по рефератима је сљедеће:

-Кривично одјељење (од укупног броја предмета у Плану (214), ријешено је 162 предмета (76%), а остало је неријешено 52 предмета (24%),

-Прекршајно одјељење (од укупног броја предмета у Плану (361), ријешено је 345 предмета (96%), а остало је неријешено 16 предмета (4%),

-Парнично одјељење (од укупног броја предмета у Плану (779), ријешено је 610 предмета (78%), а остало је неријешено 169 предмета (22%),

-Извршно одјељење (од укупног броја предмета у Плану (586), ријешено је 330 предмета (56%), а остало је неријешено 256 предмета (44%) и

-Ванпарнично одјељење (од укупног броја предмета у Плану (415), ријешено је 340 предмет (82%), а остало је неријешено 75 предмета (18%).

Водећи рачуна о Одлуци о утврђивању предвидивих рокова за рјешавање појединих врста предмета за 2019. годину за прво полугодиште 2019. године, коју је донио предсједник суда, а која је почетком године усвојена од Колегија судија, Основни суд у Бијељини у оптималном року је ријешио 2257 предмета или 45%, у предвидивом року 4026 предмета или 80% а прекорачење предвидивог рока је било у 1016 премета или 20%.

У поређењу показатеља из првог полугодишта ове године, са показатељима Извјештаја о поштивању оптималних и предвидивих рокова на крају 2018. године, може се закључити да је проценат ријешених предмета у оптималном року већи за 3% у односу на 2018. годину (42%), да је за 6% повећан број ријешених предмета у предвидивом року, у односу на 2018. годину (74%).

Када је ријеч о временском трајању ријешених предмета, просјечно трајање ријешених предмета (изражено у данима) у овом суду по рефератима је сљедеће: на кривичном реферату  90 дана, прекршајном 84 дана, парничном 168 дана, ванпарничном 121 дан и извршном реферату 170 дана.

Анализирајући податке о трајању ријешених предмета по рефератима из претходних година са подацима на дан 30.06.2019. године, можемо казати да је дошло је до знатног смањења трајања ријешених предмета на свим рефератима.

Суд је на дан 30.06.2019. године, према првим прелиминарним резултатима, остварио норму 101,32%.

Поред остварених резултата у току 2019. године, суд је увидио потребу да самостално организује обуке за раднике суда, о чему је донио и усвојио план почетком године те је започео интерну обуку радника и приправника суда а иста се састоји од практичног и теоретског дијела, а у жељи да се у сваком моменту побољша квалитетет рада суда и грађанима пружи што боља и ефикаснија услуга.

Практични дио обуке односи се на рад и поступање у ЦМС-у (систему за аутоматско управљање предметима), рад у апликацији за регистар новчаних казни и прекршајне евиденције (РНКПЕ) и рад и поступање кроз систем за обраду комуналних предмета (СОКОП-Мал) апликацију.

Теоретски дио, односи се на тематско предавање из канцеларијског пословања, делегацију одређених задатака са судије на приправнике/волонтере и израду судских рјешења, односно одлука. Обука се држи у просторијама суда, а носиоци задатка су судије, руководилац административно- техничког сектора, референти за управљање предметима и ИКТ оператери суда.

Из истог разлога у 2019. години, Основни суд у Бијељини, активно учествује у пројектима, и то:

 Пројекат Унапређења и квалитете правосуђа (Пројекат) којег финансира Влада Норвешке, а имплементира ВСТВ БиХ у сарадњи са партнерима Судском администрацијом Норвешке и Судским вијећем Холандије. Циљ пројекта је развој сарадње између првостепених и другостепених судова, хармонизација судске праксе, као и унапређење квалитете судских одлука.

 „Пројекат унапређења ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца у БиХ-друга фаза“,у организацији ВСТВ БиХ који се односи на достављање обавјештења извршеницима пред утужење у извршним комуналним предметима (РТВ такса), који су у стању примљеног приједлога, односно у предметима у којима није донесено рјешење о извршењу, а све у циљу измирења обавеза и смањења трошкова поступка у корист грађана.

 Пројекат „Дигитализације архиве“, који реализује ВСТВ БиХ уз финансијску подршку Владе Шведске, а односи се на анганжман додатног особља по уговору о дјелу за провођење припремних радњи, које претходе дигитализацији архиве, а све са циљем унапређења ефикасности рада суда. У периоду од 08. априла 2019. године, када је овај суд започео пројектнуактивност до17. јула ове године, укупно је припремљено 22906 мануелних оставинских предмета
за дигитализацију.

 Пројекат „СОКОП-Мал“ (систем за обраду комуналних предмета мале вриједности). У оквиру наведеног пројекта, поред рада и поступања по предметима, од стране ВСТВ БиХ, развијена је и мобилна апликација за рад судских извршитеља. Основни циљ развоја мобилне апликације за судске извршитеље је да олакша рад судском извршитељу на терену приликом пописа и процјене покретних ствари те да омогући потенцијалним купцима увид у исте путем wеб портала судова. Тиме се повећава правна сигурност, смањују трошкови и трајање судских поступака.

 Пројекат „Консолидација и даљи развој правосудног комуникацијског и информационог система“- у оквиру којег се проводи активност „Развој и имплементација система предвидивих трошкова за првостепене судске поступке“, гдје странке (грађани) приликом предаје тужбе на потврди о пријему документа, добијају информацију о оквирној процјени трошкова (“колико би могао да их кошта покренути спор пред судом”), који не представљају стварни износ трошкова поступка.

 Пројекат “Седмица судске нагодбе” у судовима у БиХ, у оквиру којег је овај суд и ове године, одржао округли сто на тему “Судска нагодба”. Циљ организовања “Седмица Судске нагодбе” јесте рјешавање што је могуће већег
броја предмета мирним путем, у скраћеном поступку, који је економичнији и бржи за странке, с акцентом на задовољство странака на исход спора и услуга суда.

Крајем мјесеца јуна ове године, у оквиру Пројекта унапређења ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца у БиХ - фаза ИИ (пројект ИЦЕА), којег имплементира ВСТВ БиХ, а финансира Влада Краљевине Шведске, овај суд су посјетили представници Пројекта ИЦЕА и делегације Окружног привредног суда у Требињу, Основног суда у Требињу и Опћинског суда у Мостару.

Повод посјете је наставак активности на унапређењу унутрашње организације судова у сврху бржег и квалитетнијег одвијања пословних процеса у судовима у БиХ. Током ове посјете представници ВСТВ-а БиХ и горе наведених судова састали су се с предсједником, судијама, асистентима и приправницима Основног суда у Бијељини, који
су подијелили своја досадашња искуства са праксом система рада суда у Бијељини, у смислу расподјеле људских ресурса, те организације пословних процеса и управљања судским предметима.

https://ossud-bijeljina.pravosudje.ba/