ГИНКО БИЛОБА У ЦЕНТРУ БИЈЕЉИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ГИНКО БИЛОБА У ЦЕНТРУ БИЈЕЉИНЕ


У једном дворишту у центру Бијељине већ неколико година расте дрво гинко билоба, а највјероватније је једино дрво ове врсте на овим просторима.

Познато је да гинко биљка има благотворна дејства и да се много користи у фармацеутској индустрији, а и у приправљању разних тинктура у здравствене сврхе.

Иако је Семберија далеко од Кине, која је постојбина ове биљке, Гинко се прилагодио климатских условима у Семберији. Дрво Гинка, које расте у центру Бијељине, већ је досегло висину од око 20 метара. Иначе, биљка расте до чак 40 висине. Кинези је сматрају за свето дрво и хиљадама година користе за лијечење разних болести. У Кини се, према званичним подацима, среће само у планинама југоисточне Кине, а  веома успјешно се гаји у парковима и ботаничким баштама у овој земљи. Гаји се, и то вијековима, у двориштима кинеских и јапанских храмова као свето дрво. Гинко је реликтна врста, живи фосил, која се до данас одржала још из мезозоика. За лијечење се употребљавају листови и сјеме ове биљке. Садрже велики проценат флавоноида, гликозида, гинколиде, билобалиде, етарска уља, танинску киселину... Први екстракт из листа гинка произведен је тек 1965. године, а за то је др Кори добио Нобелову награду. Иако је његова љековитост позната и традиционално се користи од давнина у медицини Далеког истока. Осим тога гинко је постао омиљена парковска врста,  јер је утврђено да пречишћава ваздух у градовима и добро подноси загађени ваздух. Гинко се користи за побољшање меморије и код поремећаја циркулације. Гинко побољшава мождану микроциркулацију, и на тај начин побољшава снабдјевеност мозга кисеоником. Дјелује антиоксидативно, смањујући оксидацију масти и оштећења нервних ћелија усљед оксидативног стреса. Антиагрегацијски ефекат се испољава као смањење могућности за настанак тромба, али у комбинацији са другим антиоксидансима може да доведе до крварења. Гинколиди стимулишу одбрамбене механизме чиме побољшавају астматична и алергијска стања, бактеријске инфекције, као и стања после можданог и срчаног инфаркта.


портал Семберија инфо