ДИРЕКЦИЈА НЕПРЕКИДНО ПРАТИ ПРОСТОРНО-ПЛАНСКИ РАЗВОЈ ГРАДА :: Semberija INFO ::

 

ДИРЕКЦИЈА НЕПРЕКИДНО ПРАТИ ПРОСТОРНО-ПЛАНСКИ РАЗВОЈ ГРАДА


Град Бијељина је у 2004. години основао Јавно предузеће Дирекција за изградњу и развој града, са основним циљем - да ово предузеће обавља послове везане за прибављање, припремање и уређење грађевинског земљишта, организовање и вођење инвестиција од значаја за општину, као и активности на заштити и унапређењу животне средине.
 
Бранка Благојевић, дипломирани инжењер архитектуре, већ годину дана на функцији вршиоца дужности директора Дирекције за изградњу и развој града, каже да је Градска управа оснивач, односно градоначелник је предсједник Надзорног одбора Дирекције.

-Дирекција посједује лиценцу за израду просторно - планске документације стратешког нивоа. Ријеч је о просторним и урбанистичким плановима, као плановима највишег реда. Дирекција је учествовала и у изради Стратегије развоја града Бијељина, а оспособљена је и за израду пројектне документације у области нискоградње и високоградње. Самим тим, Дирекција запошљава и одређени број инжењера који посједују личне лиценце, да би Дирекција могла одржати своју лиценцу. Дирекција је, у формално - правном и организационом смислу јединствена у овом дијелу Републике Српске, па и у ширим оквирима. Основана је као јавно предузеће које није на буџету града Бијељина, али које се у проценту од осамдесет до деведесет одсто финансира израдом пројеката за потребе Града. Послом смо везани за три одјељења, Одјељење за просторно уређење, Одјељење за друштвене дјелатности и за Одјељење за стамбено - комуналне послове, а у посљедње вријеме и за Одјељење за локални економски развој. Углавном, припремамо и израђујемо просторно - планску документацију и техничку документацију. Осим тога, Дирекција је израдила и систем паркирања у Бијељини и наша обавеза је да тај систем функционише како је прописано, уз све објективне проблеме, јер је све већи број моторних возила у граду, а недовољно паркинг - мјеста. У планским документима се дефинишу рјешења, али је реализација тих рјешења успорена, јер је, углавном, везана за рјешавање имовинско - правних односа.

Дирекција за изградњу и развој града, као и бројна друга привредна друштва и јавна предузећа, прошла је кроз један тежак двогодишњи период узрокован пандемијом вируса корона’’, каже за ,,Семберија инфо’’ Бранка Благојевић и истиче да је то период када је било мање посла за Дирекцију, а самим тим и мање средстава за егзистенцију.

-Ситуација се поправила у августу и септембру прошле године, када смо потписали највећи број уговора са Градском управом у једној години, вјероватно, највише од самог оснивања Дирекције. До краја прошле године завршили сми израду регулационих планова ,,Дашница” и ,,Гвоздевић”, завршили смо идејне пројекте који су сада подлога и основ за израду више главних пројеката за област нискоградње. Успјели смо прошлу годину завршити позитивно, без посебне добити, али је то за нас био велики успјех, зарад опстанка у наредном периоду. У овој години у процедури су три плана које смо завршили од јануара до јуна и који ће се од петог септембра наћи на јавном излагању. Ријеч је о регулационим плановима ,,Филип Вишњић”, обухват од раскрснице ,,Диздаревић” до краја Улице Филипа Вишњића, ,,Галац”, огроман регулациони план који обухвата југоисточни дио урбаног подручја који захвата Стадион, простор до Голог Брда, са зоном градског изворишта, а израдили смо и један детаљан урбанистички пројекат за пословно - административни центар код зграде Суда”.
 
Благојевићка каже да је Дирекција уговорила и израду Регулационог плана ,,Индустријска зона 4”,  измјену Регулационог плана ,,Агротржни центар” и Регулациони план ,,Лединци 2”.



-Измјена регулационог плана ,,Индустријска зона 4” условљена је трасом новог ауто - пута који ће пролазити сјеверно, изнад ове Индустријске зоне. Сада ћемо морати дефинисати прикључну саобраћајницу која ће бити веза између ауто - пута и наше градске обилазнице, а која пролази преко обухвата Индустријске зоне 4. Наши грађани највише коментаришу стање на лијевој страни Рачанске улице, гдје је интензивирана изградња вишепородичних стамбених објеката. Изградња у тој улици тренутно се регулише уз помоћ Урбанистичког плана града, плана вишег реда, који детаљно не дефинише саобраћај, грађевинске парцеле, димензије објеката. Није у питању бесправна изградња, јер се радови изводе у складу с Правилником који је усвојен у 2013. години. На терену стање дјелује помало хаотично, јер се у том насељу налазе бројни индивидуални стамбени објекти.
Тренутно се на том простору мјестимично појављују нови вишепородични стамбени објекти, тако да та изградња није регулисана, што би било уобичајено, регулационим планом”.
 
Што се тиче техничке документације, Дирекција је ангажована на великим пројектима нискоградње. Реализован је пројекат реконструкције Улице патријарха Павла и изградње пјешачке зоне,  а завршен је и пројекат прве фазе реконструкције Улице Стефана Дечанског. У току је припрема израде пројекта друге фазе реконструкције ове улице, све до Агротржног центра ,,Кнез Иво од Семберије”.

-Ова улица је кључни саобраћајни коридор за излаз из града и требало је одавно да буде реконструисана. Оно што је за нас изузетно важно, то је пројекат канализационе и саобраћајне мреже у Рачанској, Београдској и Улици Димитрија Туцовића. То је, уствари, посљедња фаза реализације канализационог система у Бијељини. Рокови су кратки, посао је обиман, али се надам да ће бити завршен до краја ове године. Уз поменуте велике пројекте, ми радимо и пројекте реконструкције бројних других објеката, елаборате и предрачуне, неопходне за припрему јавних набавки”, каже за портал ,,Семберија инфо’’ Бранка Благојевић, истичући да се Бијељина као град интензивно развија, те да се перманентно морају изналазити и дефинисати нова рјешења у области просторно - планске документације, саобраћајне и друге инфраструктуре.
 


Паркинзи су приоритет
 
Компликовано рјешавање имовинско - правних односа често постаје камен спотицања, када је ријеч о реализацији бројних планираних и дефинисаних пројеката који су од великог интереса за град и грађане, каже Бранка Благојевић, истичући да Бијељина, као и сваки други град у окружењу, има проблема око недостатка довољно паркинг - мјеста у центру града, те је и то један од приоритета које треба рјешавати у наредном периоду.