УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА „ЦЕНТАР ЗА МАМЕ“ - КОНФЕРЕНЦИЈА „ЖЕЛИМ БИТИ МАМА“ ОДРЖАНА ВЕЧЕРАС У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА „ЦЕНТАР ЗА МАМЕ“ - КОНФЕРЕНЦИЈА „ЖЕЛИМ БИТИ МАМА“ ОДРЖАНА ВЕЧЕРАС У БИЈЕЉИНИ


Foto: Semberija info
Удружење грађана „Центар за маме“ из Бањалуке, вечерас је по други пут организовало конференцију о стерилитету под називом „Желим бити мама“, овај пут у хотелу „Дрина“ у Бијељини. Прва оваква манифестација одржана је прошле године у Бањалуци.

Ова конференција је намијењена паровима који се боре са стерилитетом, као једним од водећих проблема у области гинекологије и акушерства. Овом приликом стручњаци су представили методологије, процедуре, олакшице и све оно што занима ову циљну групу.

Данијела Филиповић, пр менаџер Здравствене установе „Медико – С“ казала је да се Здравствена установа „Медико - С“ са радошћу одазвала позиву Удружења грађана „Центар за маме“, да одржи конференцију под називом „Желим бити мама“.



-Клиника „Медико – С“ бави се лијечењем неплодности и поступцима вантјелесне оплодње, нама је заиста стало да о овом проблему разговарамо са свим нашим пацијентима, односно са људима који имају проблеме са неплодношћу. Оно што нас заиста радује, јесте да је овај догађај био јако посјећен и да смо отворено и квалитетно разговарали о овој једној јако важној проблематици. Искрено се надам да смо дали квалитетне одговоре свима онима који су били на конференцији“, казала је Филиповићева и додала да је неплодност данас није толико табу тема , колико парови изгубе много времена у потрази за рјешењем.
 

- Захваљујући „Центру за маме“ и оваквим догађајима стручњаци имају прилику да свим људима на лицу мјеста укажу на јако битне ствари у самом процесу лијечења и надам се допринијети успијешном изљечењу“, истакла је Данијела Филиповић.

Проблем стерилитета како године одмичу је све већи, зато што је идеално вријеме за рађање првог дјетета између 20 -е и 30 -е године живота. Међутим, жене у данашње вријеме док заврше школовање, запосле се, упознају некога, касно се одлучују за заснивање породице и самим тим јавља се проблем да остану у другом стању, изјавио је вечерас новинарима доктор наука, Драган Ивановић, специјалиста гинекологије и акушерства.



-Време је врло битно. Ја волим да кажем, да је инфертилитет као малигна болест, ако се јавите не време велика је шанса да се то санира, нико неће умрети, али људи решавају животни проблем. Веома је битно да се неке ствари раде заједно, па се то све уклопи негде у будућности.  Најпоуздаји начин лечења стерилитета не постоји, јер су различити приступи код различитих пацијената, свако је посебан на свој начин и свако има своје проблеме. Најтеже је када дођу пацијенти, код којих се ни један проблем не види, а немају деце“,истакао је доктор Ивановић и додао да што се тиче стерилитета у односу на полове, обично је то 40% код мушкараца, 40% код жена, те 20% код оба партнера.
 

-Парови до 38 година, требали би да се јаве код лекара након годину до годину и по, а после 38 година требало би да се јаве што пре, можда чак и после шест месеци ако се не оствари трудноћа, да се да се види шта је проблем. Вантелесна оплодња није последње решење, она је решење у право време.  Велика је шанса да све прође како треба, али нажалост ако су лоше јајне ћелије и сперматозоиди у неким случајевима је „немогућа мисија“ доћи до трудноће “, нагласио је Драган Ивановић, специјалиста гинекологије и акушерства.

(Семберија инфо)