У ТОКУ ЈЕ ОТКУП ПАПРИКЕ У ЈАЊИ :: Semberija INFO ::

 

У ТОКУ ЈЕ ОТКУП ПАПРИКЕ У ЈАЊИ


Foto: Semberija info
Општа пољопривредна задруга „Агрофармер“ из Јање најпознатија је по организацији производње и откупа индустријских сорти кромпира. Међутим, није то све чиме се баве вриједни људи окупљени око ове задруге.



У току је откуп паприке, коју је 15 коопераната ОПЗ „Агрофармер“ засадило на око 60 дулума. Први овогодишњи род паприке био је изузетно доброг квалитета, међутим киша која је падала прије 20-ак дана изазвала је изливање воде из канала Брезовица и плављење велике површине земљишта. Овом непогодом директно је погођено 10 коопераната и њихова поља паприке. Обзиром да је на овом подручју планирано копање нова три канала чијим ископом би се спријечиле овакве катастрофе пољопривредници очекују од надлежних да ускоро почну рјешавати проблем изливања воде из канала Брезовица.



- У Јањи имамо све мање пољопривредника који се опредјељују за узгој ове пољопривредне  културе. Они који се опредијеле за узгој паприке махом то раде на мањим површинама. Више је разлога за то. Прво, узгој паприке је јако захтјеван. Тражи велики ангажман и много радне снаге још од фебруара да би прве, квалитетне плодове дала у августу мјесецу. Затим, посљедњих година имамо проблем са радном снагом. Поскупила је. И нема је довољно. Ове године пољопривредницима  је велики проблем направило поскупљење сјемена, ђубрива,заштитних средстава и осталог репроматеријала. Само у повртларству, ова сезона је и до 100% скупља у односу на ранији период. А продајне цијене поврћа нису толико порасле“, рекао је за „Семберија ИНФО“ Мујо Богаљевић први човјек ОПЗ „Агрофармер“ истакавши да откуп паприке и даље траје али споријим темпом него што је планирано.

(Семберија инфо)