ОТВОРЕНА ЕВРОПСКА СЕДМИЦА МОБИЛНОСТИ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНА ЕВРОПСКА СЕДМИЦА МОБИЛНОСТИ


У Бијељини је данас свечано отворена овогодишња, пета по реду Европска седмица мобилности, коју Градска управа Града Бијељина реализује у сарадњи са девет партнера и 22 спонзора под слоганом „Mix & Move“, а која ће трајати од данас, 16. септембра до 22. септембра 2022. године.​

Ова европска иницијатива подстиче градове на увођење и промовисање активних начина кретања и алтернативних превозних средстава.

Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине истакао је да веома битно да се шири свијест колико је немоторни саобраћај значајан за здравље, здравље духа, али и уједно за заштиту животне средине.

-Ово је једна традиција која је добра и нећемо је прекидати. Заједно у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја, ресорним министарством и јединицама локалне самоуправе, ми смо и прошле године имали велики број заједничких акција и заједничким снагама подижемо ниво свијести. Идуће године придружићемо се неким другим локалним заједницама које имају bicycle – sharing систем, односно  да на једном мјесту у граду можете оставити бицикло, а када пређете на друго исто тако да вас дочека бицикло, које ћете моћи током мјесечне претплате користити“, истакао је градоначелник Петровић и додао да су у складу са буџетским овиром за текућу годину успјели завршити радове и отворити нову пјешачку зону у улици Патријарха Павла, те да неће стати на томе, јер у плану имају још велики број пројеката.

Драган Станимировић, помоћник министра за друмски саобраћај у Министарству саобраћаја и веза РС казао је да је циљ Европске седмице мобилности да се промовише немоторни саобраћај, али и све оне погодности које он носи са собом.



-Треба ставити посебан акценат на немоторни саобраћај са посебним освртом на смањење употребе путничких аутомобила у градовима, што свакако утиче на смањење штетних утицаја на животну средину, али и на здравији начин живота. Познато је да су европски градови који промовишу пјешачење и бициклистички саобраћај, изузетно популарнији за живот“, истакао је Станимировић и додао да је проблем у већини градова, не само у РС него и на Балкану саобраћајна инфраструктура, односно недостатак бициклистичких стаза и трака.

Младен Петровић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС рекао је да град Бијељина има веома „густ“ саобраћај, који је из године у годину све већи, те да инфраструктура граду није на завидном нивоу, те да не може тај капацитет да подржи.

-Видјели смо да током пандемије вируса корона могу више да се користе алтернативни видови превоза, као што су лака електрична возила. Ми смо данас припремили флајере испред Агенције за безбједност саобраћаја са изводима из закона, како она да се употребљавају, која су у Европи у великој употреби и сви остали зелени видови саобраћаја. Мислим да ће подизање свијести о урбаној мобилности у нашем граду коначно да направи неки мали помак што се тиче самог саобраћаја“, казао је Петровић.



Јелица Лубура из АМС РС рекла је да АМС РС даје свој допринос у Европској седмици мобилности у цијелој Републици Српској,преко ауто – мото друштава.

-Организовали смо велики број активности, као што су такмичења у вожњи бицикла на полигонима спретности, гдје за најбоље обезбјеђујемо награде“, казала је Лубура.

Никола Каран,представник компаније за производњу електричних  пуњача за електрична возила – „Ep mobile“, рекао је да су широм РС и ФБиХ до сада поставили 40 пуњача за пуњење електричних аутомобила.



-Европска седмица мобилности је прилика за  „Ep mobile“ покаже и докаже шта смо до сада урадили  и оно што смо постигли. Према подацима које ја имам, немамо много регистрованих електричних возила. Веома је битна инфраструктура да подстакне грађане и да их стимимулише за куповину електричних возила“, истакао је Каран.

Семберија инфо