КОНФЕРЕНЦИЈА „ЖЕЛИМ БИТИ МАМА“ СТИЖЕ У БИЈЕЉИНУ :: Semberija INFO ::

 

КОНФЕРЕНЦИЈА „ЖЕЛИМ БИТИ МАМА“ СТИЖЕ У БИЈЕЉИНУ


 Удружење грађана  „Центар за маме“ из Бањалуке по други пут организује конференцију о стерилитету  „Желим бити мама“ која ће овога  бити одржана у Бијељини, у петак 16. октобра у хотелу Дрина са почетком у 18.00 часова.

Конференција је намијењена паровима који се боре са стерилитетом као једним од водећих проблема у области гинекологије и акушерства те ће бити представљена методологија, процедуре, олакшице и све оно што управо занима ову циљну групу. Права оваква манифестација одржана је у Бањалуци 02.12.2021. и окупила је стручнајке из ове области уз велику заинтересованост парова који се сусрећу са овим проблемом.



Сви заинтересовани који не буду у могућности да посјете конференцију, исту ће моћи пратити путем ливе стреам-а  на друштвеним мрежама Центра за маме као и клинике Медицо -С.  Управо је клиника Медицо-С партнер овог догађаја са стручњацима који ће учесницима у овом граду приближити проблем стерилитета кроз панел дискусије.

“Радо смо се одазвали позиву “Центра за маме” да учествујемо на једној оваквој конференцији, посебно имајући у виду чињеницу да је Бијељина велики град из којег нам долази много пацијената. Данас, неплодност није табу тема, али смо свјесни чињенице да пацијенти у потрази ра рјешењем изгубе много времена које нам је драгоцјено у лијечењу. Зато настојимо да што је могуће више сарађујемо са колегама гинеколозима, али и директно са пацијентима на терену тако да ћемо овога пута осим учешћа на конференцији бити доступни и за консултације са свим заинтересованим паровима”, саопштила је ПР клинике Медицо-С Данијела Филиповић, позивајући заинтересоване да учествују на конференцији у што је већем броју.

Један од водећих стручњака репродуктивне медицине др сци. Драган Ивановић, специјалиста гинекологије и акушерства истиче да се последњих деценија учесталост неплодности удвостручила, а посебно је порастао мушки узрок неплодности од 20% на више од 50%. „Према СЗО парови до 35. година старости требало би да се јаве стручњацима репродуктивне медицине након годину дана безуспјешних покушаја остваривања трудноће.  За парове старије од 35 година препорука је да се јаве већ након 6 мјесеци. Од правовременог јављања стручњацима репродуктивне медицине умногоме зависи успјех лијечења“, истакао је Ивановић.

Он је нагласио да је вантјелеснаоплодња је најуспјешнија метода лијечења неплодности и њом се данас лијечи око 80% свих узрока стерилитета.

Индивидуалне консултације

По завршетку панел дискусије, љекари клинике Медицо-С заинтересованим паровима биће доступни и за бесплатне консултације. Пријаве су могуће на лицу мјеста, с тим да је пожељно припремити постојећу медицинску документацију.

Конференцију “Желим бити мама” подржале су команије Веритас, Октал Пхарма, Лабораторија Медицовер, Хеллена, елпхарма.

Из Центра за маме поручују да је ово тек почетак орагнизације догађаја са темама које се тичу дјеце, породице, мама као и будућих мама.

“Позивамо све заинтересоване парове да присуствују конференцији, као и ширу јавност како бисмо подигли свијест о овом проблем те приближили процедуре и методе лијечења стерилитета” – истакла је Николина Аничић, предсједница удружења “Центар за маме”.