МАКСИМОВИЋИ ДОБИЛИ НОВУ КУЋУ И ПЛАСТЕНИК :: Semberija INFO ::

 

МАКСИМОВИЋИ ДОБИЛИ НОВУ КУЋУ И ПЛАСТЕНИК


У оквиру пројекта економског опоравка од поплава, који финансира Европска унија, који подразумијева поправку оштећених и изградњу нових кућа у великом броју домаћинстава и на подручју Семберије, изграђена је нова кућа у домаћинству Драгана Максимовића у семберском селу Амајлије.

Приликом посјете породици Макимовић у Амајлијама, градоначелник Мићо Мићић је, захваливши се УНДП-ију и својим сарадницима у Градској управи који су радили на реализацији овог пројекта,  изјавио да програм помоћи Европске уније подразумијева и економско оснаживање породица које су претрпјеле велику штету од поплава.

„Тридесетак породица у Семберији добило је пластенике са садницама, у вриједности између три и четири хиљаде марака. И ова породица је добила пластеник за производњу поврћа, али, оно што је пуно важније, ова породица је добила и нову кућу, површине око 50 м2. Европска унија је уложила око три милиона марака за реконструкцију 131 куће које су биле оштећене у катастрофалним поплавама из 2014. године. За изградњу нове 44 куће биће издвојено око 900.000 КМ, у оквиру пројекта вриједног око 1,7 милиона КМ. Обавеза града је да обезбиједи грађевинску дозволу, да изгради темеље и инфраструктуру. За ову кућу то нас је коштало око 12.000 КМ. Градска управа ће издвојити од 12 до 15 одсто средстава за изградњу нових кућа и то ће нас коштати око 400.000 КМ. Све то радимо да би људи који су највише оштећени у поплавама добили кров над главом. Неки људи су добили мотокултиваторе, док је некима издвојена помоћ за отварање самосталних занатских радњи.