Радници Житопромета одлучни да фирма иде у стечај :: Semberija INFO ::

 

Радници Житопромета одлучни да фирма иде у стечај


Радници бијељинског „Житопромета“ одлучили су да, у договору са Адвокатском канцеларијом „Стевановић“, уплате износ од 5.000 КМ, како би се отворио предстечајни поступак за ово предузеће у Окружном привредном суду у Бијељини, изјавио је Милош Стевановић, адвокат који заступа раднике „Житопромета“ након састанка са радницима, најавивши да би  врло брзо у круг предузећа могао да дође и стечајни управник који ће пописати стечајну имовину.

„Жао нам је што је до овога дошло. Циљ радника је да се предузеће ревитализује и да поново почне пословати. Радници су огорчени због пасивности и аутистичности која се испољава од стране менаџмента овог предузећа. Радници су инсистирали да већински влансик Слободан павловић уплати порезе и доприносе у износу од око 600.000 КM, у договору са својим израелским партнером. Не желимо да радници дођу на посао без уплаћеног здравственог осигурања. Радници су тражили уплату двије плате, али менаџмент на то није пристао. Тренутно је рачун предузећа у блокади на износ од 1.710.000 КМ. Имовина, машине,  некретнине, покретна имовина, то је четрдесетак ЗК извадака, гарантује да се предузеће може вратити на нормално пословање. Ово предузеће би могло нормално да ради, али је пасивност менаџмента допринијела томе да сe дође у овакву ситуацију“, изјавио је адвокат Стевановић.

Стевановић је изјавио да на рачуну  у павловић банци има око 1,2 милиона КМ које је пребацио инострани партнер, али Слободан Павловић није успио с њим да се договори, надајући се да ће он моћи управљати туђим новцем.

Већ су се јавила четири озбиљна инвеститора који су исказали намјеру да откупе све обавезе „Житопромета“, али Слободан Павловић није реаговао на њихове понуде.

Тренутно је имовина „Житопромета“ процијењена на око 17 милиона КМ, док „Житопромет“ дугује око 5,5 милиона КМ.

Душан Томић, предсједник Синдикалне организације „Житопромета“ каже да радници не одустају од својих захтјева, те да се покретање стечаја наметнуло као једино могуће рјешење.

„Од првог јула радници су буквално на улици. Павловић инсистира да се ради по закону, тако да ћемо га у том смислу и послушали. Слиједећи законске норме, покренули смо стечај. Тешка срца су радници поднијели тужбу против предузећа које им је обезбјеђивало егзистенцију. Сада сам видио четири радника који плачу, али, нама плач не може помоћи. Морамо се борити до краја у остварењу радничких права и покушати да одржимо ово предузеће у животу“, истакао је Томић.

Семберија ИНФО/Љ. Љубојевић