РЕПУБЛИЧКА СТРАНКА СРПСКЕ ОРГАНИЗОВАЛА ПАНЕЛ О ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ :: Semberija INFO ::

 

РЕПУБЛИЧКА СТРАНКА СРПСКЕ ОРГАНИЗОВАЛА ПАНЕЛ О ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ


Foto: Semberija info
Докторке биотехнолошких наука из Загреба, сестре Мирослава и Драгана Јарамаз, у организацији Републичке странке Српске, гостовале су данас у Бијељини, гдје су учествовале на панелу о заштити животне средине, с темом сузбијања амброзије.


 
 Оне су том приликом представиле резултате свог вишегодишњег научног истраживања о еколошком сузбијању амброзије уз помоћ узгоја биљке фацелија која успјешно сузбија амброзију.


 
“Наше истраживање је трајало десетак година. Сјетвом биљке фацелија, а у питању је медоносна биљка, може се изазвати позитиван ефекат “прерастања” амброзије, јер ће фацелија својим хабитусом, стабљиком и порастом сузбијати амброзију. Након сјетве фацелије, амброзија ће престати да се развија и да расте. Имали смо неколико истраживања о различитим терминима сјетве и различитим густинама сијања фацелије, уз сијање неколико сорти, дошли смо до егзактних података када је најбоље сијати фацелију, да бисмо сузбили амброзију. У питању је једна еколошка иновација коју смо примјењивали у Загребу. Све то се може примијенити и у другим градовима, па и у Бијељини”, каже др.сци Мирослава Јарамаз, истичући податак да амброзија изазива алергије, те да је само у Загребу евидентирано око 250.000 људи који су склони алергијама, док се амброзија за само четири године, од 2011. до 2015. године, проширила на јавним површинама Загреба, са укупно 41 хектар, на више од 320 хектара.


 
“Чупање и кошење амброзије је пуно скупље него сијање фацелије. Амброзије је све више због климатских промјена и честих суша. Фацилија је медоносна биљка, примјењива је у пољопривреди, спречава ерозију, добар је изолатор од буке”, каже др Мирослава Јарамаз.
 
 Славен Ристић, оснивач Републичке странке Српске каже да се ова странка труди да буде друштвено одговорна, те да друштвена одговорност подразумијева бригу о екологији и развијање свијести о заштити природе.


 
 “На овај начин бринемо и о нашем окружењу, о животној средини. У супротном, уколико заборавимо на природу, неминовно, она ће нам се почети светити. Због тога смо и организовали овај панел, да сазнамо нешто ново, јер се ова тема тиче свих нас и генерација које долазе”, истакао је Славен Ристић, нагласивши да је ријеч о изузетно актуелној теми  која се тиче великог броја људи и у Бијељини. За похвалу је и то што је Републичка странка Српске одабрала управо овај термин за причу о штетности амброзије, јер се она у августу И септембру најбрже шири на свим подручјима.  

(Семберија инфо)