ЛАЗАРЕВИЋ: ТРИ МИЛИОНА КМ ИЗ КОМПЕНЗАЦИОНОГ ФОНДА БИЋЕ ПОТРОШЕНА ЗА ИНФРАСТРУКТУРНЕ ПРОЈЕКТЕ У СЕЛИМА СМЕТАЛО ТО ГРАДОНАЧЕЛНИКУ ИЛИ НЕ?! :: Semberija INFO ::

 

ЛАЗАРЕВИЋ: ТРИ МИЛИОНА КМ ИЗ КОМПЕНЗАЦИОНОГ ФОНДА БИЋЕ ПОТРОШЕНА ЗА ИНФРАСТРУКТУРНЕ ПРОЈЕКТЕ У СЕЛИМА СМЕТАЛО ТО ГРАДОНАЧЕЛНИКУ ИЛИ НЕ?!


Златан Лазаревић, одборник СНСД-а, изјавио је данас да ће три милиона КМ, обезбијеђена из Компензационог фонда, бити утрошена искључиво у рурални развој сеоских мјесних заједница.

“Аграрни фонд раније је започео преговоре са Владом РС за помоћ сеоским мјесним заједницама у Семберији, а први разлог је побољшање инфраструктуре у селима. Ова три милиона КМ су намјенска средства и биће утрошени како је планирано”, истакао је на конференцији за новинаре Лазаревић, који је и директор Аграрног фонда.

Он је рекао да ова средства најбоље говоре да ли Коалиција “Договор за Бијељину” кочи рурални развој Семберије како то говори градоначелник Љубиша Петровић.

Према његовим ријечима, улагањем у инфраструктуру у селима омогућиће боље услове за живот у сеоским мјесним заједницама, а нарочито ће помоћи да млади не одлазе из сеоских подручја.

“Они који причају да ми нешто кочимо боље нек објасне народу зашто у години дана немају ни промијењене сијалице, а камоли нешто друго”, рекао је Лазаревић, наводећи да би градоначелник јавности требало да каже да ли су око 3,5 милиона КМ утрошена за новозапослене у Градској управи и то на подобне кадрове.

“Три милиона КМ за села неће добити ни Златан нити Александар Ђурђевић, него села. На овај начин ће се подићи дигнитет савјета мјесних заједница, који је понижен протеклих година”, нагласио је Лазаревић, додајући да у инфраструктурним пројектима у селима грађани неће морати да учествују ни са једном КМ.
 

Он је напоменуо да су одборници на Скупштини града подржали његову иницијативу да се на РС изврши пренос 276 хектара како би ове површине могле бити дате под закуп физичким лицима.

Када се тих 276 хектара са Града Бијељине пренесе на РС, каже он, ове површине моћи ће се дати под закуп физичким лицима.

“Обзиром да су ове површине тренутно у власништву Града Бијељине, немогуће је да их, у складу са законским прописима тренутно користе физичка лица”, истакао је Лазаревић.

Представници ГО СНСД Бијељина саопштили су да СНСД и Коалиција “Договор за Бијељину” неће дозволити поскупљење комуналних услуга како је то, као могућност, најавио директор “Комуналца” Мирослав Кулић на сједници градског парламента.

Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града, изјавио је да градоначелник Петровић очигледно није ни био заинтересован да дође на посљедњу сједницу градског парламента, иако су на дневном реду биле јако битне теме.
“Био сам у комуникацији са Кабинетом градоначелника и Одјељења за финансије у вези Нацрта буџета да то иде у скупштинску процедуру како би Нацрт био усвојен и да иде у јавну расправу како би сви имали могућност за савјете и примједбе, али до тога није дошло”, рекао је Ђурђевић.

У наредном периоду, каже он, видјеће се да ли ће због овог пропуста испаштати буџетски корисници, а због изгубљених мјесец дана.

“Скупштина ће ако треба одржати и посебну сједницу на ову тему, да се ово ријеши иако је ово туђи пропуст”, рекао је Ђурђевић.

Скупштина града Бијељине, на посљедњој сједници, није усвојила Информацију о стању у пољопривредној производњи коју је поднијела Градска управа уз оцјену да је неквалитетна, пуна паушалних тврдњи, нетачних навода и политичких квалификација.



Одборници су од градоначелника Бијељине захтјевали да одмах формира комисију за која ће обићи терен, извршити процјену штете и утврдити потребу доношења Одлуке о проглашењу елементарне непогоде – суша. Затражено је и да градоначелник обезбиједи дио финансијских средстава у складу са одредбама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама (чланови 22, 41, 56 и 155).

Скупштина града је подржала став да се, након провођења предвиђене законске процедуре, треба обратити се и Влади РС и Министарству пољопривреде ради обезбјеђења додатне финансијске подршке за пољопривреднике у Семберији.

Одборничка већина је као ,,невјероватно и нејасно“ оцијенила понашање градоначелника који је дозволио велики проток времена и пропустио да изврши своју законску обавезу, због чега највеће штете трпе пољопривредници.

Семберија инфо