ДУГ ПУТ КА ДРУШТВЕНОЈ УКЉУЧЕНОСТИ И ПРИХВАТАЊУ :: Semberija INFO ::

 

ДУГ ПУТ КА ДРУШТВЕНОЈ УКЉУЧЕНОСТИ И ПРИХВАТАЊУ


Свечаним дефилеом учесника и изложбом у Центру за културу “Бијељина” под називом “Знаменити Роми свијета”, вечерас је у Бијељини отворен први фестивал “Баро дром”, у преводу “Дуг пут”, који промовише и слави ромску културу, традицију и језик. За његову организацију заслужни су Центар за интегративну инклузију Рома и Ромкиња “Отахарин” и Удружење жена “Ромкиња”, уз подршку ЕЕА и Норвешког Гранта, кроз пројекат “Нова рјешења за старе проблеме” и уз подршку Града Бијељина.
 

Како рече Драган Јоковић, предсједник удружења Рома “Отахарин”, ово је фестивал који нас учи о дугом путу који су Роми прошли и којим још увијек путују ка потпуној друштвеној укључености и прихватању.
 

“За све нас ово је био велики изазов. Захваљујемо нашим партнерима из Норвешке и многим другим организацијама које су нам помогле око организације фестивала. Радосни смо због чињенице да грађанима Бијељине можемо представити праву ромску културу и традицију, нешто од стваралаштва Рома, али и ромску музику коју вечерес изводи група “Кал бенд”. Друге фестивалске вечери представиће се оперска дива Наташа Тасић Кнежевић, првакиња опера Српског народног позоришта из Новог Сада и Саша Кнежевић, пијаниста. Радионицу о ромском језику и култури реализоваће професор доктор Хедина Тахировић Сијерчић, а на књижевној вечери представиће се и писац Мети Камбери. Када су Роми у питању, углавном се прича о неким болним темама, али, уколико желимо да се боримо против стереотипа и предрасуда, да идемо напријед, онда треба да идемо овим дугим путем, како је назван и наш фестивал”, истакао је Драган Јоковић, нагласивши да је његова жеља да фестивал постане традиционалан и да се организује свке године.
 

Јелена Силајџић, директор невладине организације из Прага, продуцент Међународног ромског фестивал “Каморо”, Сарајка која дуго живи у Прагу каже да су овакви фестивали изузетно важни, јер развијају добру комуникацију између Рома.
 

“Језик и култура најбоље помажу да заједно радимо, заједно живимо и стварамо нове вриједности. На оваквим фестивалима желимо показати да Роми не знају само да играју и плешу, већ да имају и врхунске писце, сликаре, умјетнике из различитих области”, изјавила је Јелена Силајџић.

Семберија инфо