СКУПШТИНА ГРАДА - ИНФОРМАЦИЈА О СТАЊУ И АКТУЕЛНИМ ПРОБЛЕМИМА У ПОЉОПРИВРЕДНОЈ ПРОИЗВОДЊИ НА ПОДРУЧЈУ ГРАДА БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

СКУПШТИНА ГРАДА - ИНФОРМАЦИЈА О СТАЊУ И АКТУЕЛНИМ ПРОБЛЕМИМА У ПОЉОПРИВРЕДНОЈ ПРОИЗВОДЊИ НА ПОДРУЧЈУ ГРАДА БИЈЕЉИНА


Foto
Скупштина града Бијељине, на данашњој 15 редовној сједници, није усвојила Информацију  о стању у пољопривредној  производњи коју је поднијела Градска управа уз оцјену да је неквалитетна, пуна паушалних тврдњи, нетачних навода и политичких квалификација.  

Одборници су од градоначелника Бијељине захтјевали да одмах  формира комисију за која ће обићи терен, извршити процјену штете  и утврдити потребу доношења Одлуке о  проглашењу елементарне непогоде – суша. Затражено је и да градоначелник обезбиједи дио финансијских средстава у складу са одредбама Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама (чланови 22, 41, 56 и 155).



Скупштина града је подржала став да се, након провођења  предвиђене законске процедуре, треба обратити се и Влади РС и Министарству пољопривреде ради обезбјеђења додатне финансијске  подршке за пољопривреднике у Семберији.

Одборничка већина је као ,,невјероватно и нејасно“ оцијенила понашање градоначелника  који је дозволио велики проток времена и  пропустио да изврши своју законску обавезу, због чега највеће штете трпе пољопривредници.



Констатовано је и да Управа града у достављеној Информацији није предложила нити једну конкретну мјеру или одлуку из своје надлежности у вези помоћи пољопривредницима, као и да је Одјељење за пољопривреду  покушало пребацити сву одговорност за санацију посљедица суше на више нивое власти Републике Српске и БиХ, пренебрегавајући сопствене надлежности и обавезе.



Скупштина је подржала мјере за побољшање пољопривредне производње и живота на селу које су, по другим питањима, предложили Одјељење за пољопривреду и Аграрни фонд града Бијељине.