БУРНА РАСПРАВА О СТАЊУ У ПОЉОПРИВРЕДИ :: Semberija INFO ::

 

БУРНА РАСПРАВА О СТАЊУ У ПОЉОПРИВРЕДИ


Foto: Ilustracija
Након двоипочасовне бурне расправе о актуленој ситуацији у семберској пољопривреди, одборници Скупштине града усвојили су више закључака и мјера које се односе на санирање стања у пољопривредној производњи Семберије које је наступило након велике суше. Покренута је активност на формирању скупштинске комисије која ће утврдити стање на терену и предложити одређене мјере за проглашење елементарне непогоде - суше, да би се након тога упутио захтјев Влади Републике Српске и ресорном министарству за конкретну финансијску помоћ.

Сретен Вучковић, запослен у Одјељењу за пољопривреду, каже да ће комисија, која је формирана од стране градоначелника и Скупштине града, сагледати стање на терену и предложити конкретне мјере.

“Видјели смо на дјелу политиканство, а нико да истакне да је законска обавеза државе и министарства развој пољопривреде и обезбјеђење подстицаја. Добро је  и то што имамо Аграрни фонд и што сваке године издвајамо средства за развој пољопривреде. Ми смо предлагали да се из Компензационог фонда издвоје средства за ублажавање посљедица суше, а на прагу је и јесења сјетва. Тражимо да се поново успостави систем робних резерви, јер интервентни откуп не даје резултате. Акцизе, смањење ПДВ-а на репроматеријал за пољопривреду и неконтролисан увоз су рак - рана  пољопривредне производње у Републици Српској”, нагласио је Вучковић.

Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда града Бијељина изјавио је да је суша најактуелнији проблем Семберије и пољопривреде у Семберији.

“На вријеме сам упозорио који је пут и начин да локална заједница упути захтјев Влади Републике Српске за санирање штете од суше. Пољопривредници би у том случају имали помоћ и од локалне заједнице и од Владе РС, која је увијек давала дупло више новца за помоћ. Скупштина је данас покренула процедуру проглашења елементарне непогоде и то је законом јасно прописано. За санацију штете од суше треба шест до десет милиона КМ, тако да би три милиона из Компензационог фонда, колико је намијењено за развој сеоске инфраструктуре, за то било недовољно. Покушава се манипулисати јавним мњењем, јер  је ријеч о средствима која су раније планирана и намјенски усмјеравана”, истакао је Лазаревић.

Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице изјавио је да је суша изазвала катастрофалне посљедице у Семберији, те да је прије мјесец и више дана требало донијети одговарајуће одлуке о проглашењу суше као елементарне непогоде.

“Ових три милиона КМ, колико је из Компензационог фонда издвојено за рурални развој, биће утрошено у предизборну кампању. Данас народ све зна и све види. Већ сутра ћу сазвати Управни одбор  свих удружења како бисмо донијели одговарајуће одлуке. Ми тражимо да се три милиона КМ директно распореди пољопривредницима, од тога два милиона за санирање посљедица суше, а милион КМ за припрему јесење сјетве”, изјавио је Бакајлић.

(Семберија инфо)